Masa Tacerii

Coltul adventist

Mos Craciun, sau mic tratat de “basmologie”


Este regretabil ca după atâta timp de așa zisă cunoaștere “avansată” a Bibliei încă nu reușim să intelegem un Dumnezeu al intregii Scripturi, unitar si coerent. Sau cel putin unii dintre noi care se pretind adventisti. Este loc de crestere, inteleg. Dar ce nu inteleg este cand se va produce maturizarea aceasta care tine, totusi, de un nivel de baza al crestinismului. Sau poate ca in spatele “crestinismului” se ascunde altceva. E bine de stiut.

Comentariul unui editorialist de la Semnele Timpului a starnit o mini dezbatere pe vechea tema a caracterului lui Dumnezeu: a fost Dumnezeu prezent sau a avut ceva de-a face cu incendiul din Israel? Un oarecare predicator adventist a intervenit punandu-l la respect pe editorialistul ST (si pe cei care comentau) cu un comentariu ciudat. Facand referire la o singura propozitie din 1 Regi 19:12, scoasa din context (“Domnul nu era în focul acela”), pastorul concluzioneaza ca “dumnezeul predicat de Hristos” nu are de-a face cu incendiile.

Trecand peste faptul ca predicatorul accepta propozitia din 1 Regi ca pe “o metaforă frumoasă pentru consilierea pastorală a profetului descurajat”, acesta insista ca trebuie sa vedem in propozitia cu pricina “o declarație de misiune care trebuie aplicată retroactiv, astăzi și mâine.” Cum ai putea sa nu te amuzi copios la astfel de perle? Retroactiv, adica astazi si maine? Poate doar daca stam in cap si privim timpul cu viitorul in trecut. Chestia si mai interesanta este cum aceeasi relatie temporala este aplicata si la citirea Scripturii. Din cate stiu eu, Isus se gaseste in Noul Testament, nu in 1 Regi, carte a Bibliei din Vechiul Testament. Si de unde “declaratie de misiune” in versetul si contextul respectiv? Voi reveni.

Va las pe voi sa va distrati in continuare pentru ca lucrurile capata subit un aspect diferit care numai umor nu poate fi numit. “Dacă dumnezeul predicat de Hristos încă se mai ține de incendii, cutremure sau furtuni, atunci e bun de pus în Pantheon alături de colegul lui, Zeus!” afirma ex cathedra pastorul. Ideea ca Dumnezeu nu pedepseste, nu ucide, si nu face nimic ce s-ar incadra in registrul negativ nu e noua. Dar sa afirmi astfel de ineptii ca pastor adventist trecand cu vederea evenimente clare redate si atribuite lui Isus si Duhului Sfant in Noul Testament mi se pare inacceptabil. Ne aflam in fata unei inculturi biblice, a ignorarii unor pasaje doar pentru a obtine imaginea unui Dumnezeu care ne place. Adica l-am inghesuit pe Dumnezeu in patul nostru procustian-umanist, si am obtinut astfel un personaj “umanizat” care sa nu ne deranjeze. Cine o fi blestemat un smochin sa se usuce? Dumnezeul “violent” al Vechiului Testament? Si cine i-a ucis pe Anania si Safira? Tot Dumnezeul “criminal” al Vechiului Testament? Sau ingerii carui Dumnezeu toarna “urgiile” si “plagile” in cartea Apocalipsei? Nu am doar impresia, am certitudinea că “dumnezeul ăsta” impotent, un fel de Mos Craciun bonom creat in ciuda textului biblic, nu există decât în mintea “noastră” (adica a celor ce il sustin). Si intr-adevar, trebuie asezat alaturi de colegul sau, Zeus, cu care face o pereche perfecta. Ambii, creatii ale imaginatiei umane care respinge inspiratia Scripturii dar prefera sa creada in “stiinta basmologiei”.

Ar fi multe de discutat pe acest subiect, dar ma limitez sa inchei parafrazand cuvintele folosite de pastor la adresa lui Dumnezeu: Un conducator religios care-și inseala “supușii” are doar două opțiuni, ori să-și dea demisia pentru incompetență, ori să-și revizuiască propriile norme.

Adevăratul Dumnezeu, predicat de Isus, “nu era în mesajul pastorului acela”!

December 18, 2010 - Posted by | adventist, Biblia, biserica, diaspora, Romania, Umor

10 Comments »

  1. […] fâlfâindu-și aripile de harpie sapiențială și justițiară a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său. Nu am nici dispoziție și nici interes să […]

    Pingback by Dilemele cetățeanului Cristian - oxigen2 | December 25, 2010 | Reply

  2. tio esti dus cu pluta man.
    la cum l-ai descris pe isus, cu o placere deosebita sa ucida, sa blesteme si sa pedepseasca, nici nu ma mira ca oamenii isi cauta altfel de zeii. . . .

    Comment by emi007 | December 25, 2010 | Reply

    • Nici pe mine nu ma mai mira faptul ca anumite persoane nu stiu sa citeasca, cu textul in fata. Sau citesc doar ce vor ei. Ba iti mai atribuie pe deasupra si ceea ce nu ai spus. Ce mai, profesionisti in manipulare.

      Comment by admin | December 27, 2010 | Reply

  3. Tragic frate ,sunt mahnit cand citesc explicatii si interpretari ca cea de mai sus…asta este …o explicatie trebuie sa existe ,undeva …candva ….

    Comment by emil | December 25, 2010 | Reply

    • Sigur ca explicatii exista, pastorasul basmolog se inspira mai mult din filme decat din textul integral al Scripturii. Ce altceva decat evanghelia Hollywood-ului poate iesi din astfel de surse?

      Comment by admin | December 27, 2010 | Reply

      • Popii adventisti nu-si dau seama ca lumea din ziua de azi are acces liber la informatii si nu mai au nevoie de traducatori din romana in romana pentru a citi o carte?
        Doctrina azs spune ca revelatia Lui Dumnezeu se face si prin natura nu doar biblie (integrala sau nu dupa bunul plac al ¨explicatorului¨) iar ¨pastorul basmolog¨ stapaneste evanghelia naturii cu mult mai bine decat oricare pastor azs intalnit sau auzit de mine.

        Comment by aladdin | January 8, 2011

      • Biblia insasi spune ca Dumnezeu a creat natura, insa nicaieri nu afirma ca Dumnezeu vorbeste doar prin natura. Si nici ca mesajul obtinut din natura ar fi suficient sau superior celui scris. Studiul naturii fara raportare la Biblie este un curent filosofic, numit naturalism. Daca “pastorasul basmolog” stapaneste evanghelia naturii, din pacate nu o cunoaste pe cea a Bibliei. Si din aceasta cauza suntem martorii basmologiei naturaliste.

        Comment by admin | January 8, 2011

  4. ba cunoaste f bine si biblia, insa nu asa cum o explicati voi.
    de ce nu-l ardeti si voi pe rug pe galileo galilei pentru basmologie? sau poate chiar mai credeti inca ca soarele se invarte in jurul pamantului
    cand stiinta dovedeste ceva dupa o mai lunga sau scurta perioada recunosc si clericii ca se poate interpreta si alfel ceea ce pana nu demult era punct fundamental al credintei lor si pt care au ars la propriu sau figurat eretici

    Comment by aladdin | January 11, 2011 | Reply

    • Uite ca mie nu mi-a trecut prin minte chestia cu rugul. Dar daca zici tu, inseamna ca e o idee 🙂

      Comment by admin | January 11, 2011 | Reply

  5. […] Cristian, fâlfâindu-și aripile de harpie sapiențial-justițiară a început să deseneze pe blogul domniei sale traiectoria fulgerului stăpânului său. Nu am nici dispoziție și nici interes să […]

    Pingback by Dilemele cetățeanului Cristian | oxigen2 | March 25, 2013 | Reply


Leave a comment