Masa Tacerii

Coltul adventist

O turma elitista nu scade o data cu tara


Comisia centrala a RPL2011 a publicat recent  rezultatele preliminare ale ultimului recensamant efectuat in Romania. De data aceasta ne-au fost puse la dispozitie si informatii despre structura populatiei din punct de vedere al afilierii religioase autodeclarate.

Este deja binecunoscut faptul ca populatia stabila a Romaniei a scazut de la 21,68 mil. persoane in 2002 la 19,04 mil. persoane in 2011 (o scadere cu putin peste 12%).

Din punct de vedere al apartenentei religioase credinciosii apartinand Bisericii Ortodoxe au inregistrat o pondere de 85,95% (comparativ cu 86,79% in 2002). Tot pe un trend descendent se afla si ponderea credinciosilor catolici: ponderea crendiciosilor apartinand Bisericii Romano-Catolice a scazut la 4,56% (de la 4,73% in 2002) iar cea a credinciosilor apartinand Bisericii Greco-Catolice a scazut usor la 0,84% (comparativ cu 0,88% in 2002). Si ponderea credinciosilor apartinand Bisericii Reformate a scazut la 3,16% (de la 3,23% in 2002).

Pe un trend ascendent se situeaza ponderile credinciosilor neo-protestanti. Insa aceste cresteri sunt manifestate in mod diferit: spectaculos in cazul Bisericii Penticostale (1,93% comparativ cu 1,5% in 2002) sau foarte usoare in cazul Bisericii Baptiste (0,62% fata de 0,58% in 2002) si Bisericii Adventiste (0,45% fata de 0,43% in 2002).

In cifre absolute dintre toate cele sapte deneominatiuni enumerate mai sus doar credinciosii Bisericii Penticostale au inregistrat o crestere (de la 324,4 mii persoane in 2002 la 367,9 mii in 2011).

Credinciosii autodeclarati ca apartinand Bisericii Adventiste au inregistrat o scadere de la 93,7 mii persoane in 2002 la 85,9 mii in 2011 inregistrandu-se, astfel, o scadere cu 7,8 mii persoane.  Statisticile interne ale Bisericii Adventiste mentionau in 2002 un numar de 72,8 mii apartinatori botezati in 2002 cu o scadere pana la un nivel de 67,4 mii in 2011. Interesant e ca raportul intre persoanele autodeclarate ca apartinand Bisericii Adventiste (la RPL) si cel al membrilor botezati a ramas relativ constant (1,29 in 2002 si 1,28 in 2011). O buna parte din scaderea de 7,8 mii persoane mentionata mai sus are drept cauza (insa probabil ca aceasta este situatia tuturor denominatiunilor) migratia externa. Din statisticile incomplete (pentru anii sau trimestrele lipsa am procedat la interpolari) la care am avut eu acces, in cazul Bisericii Adventiste, scaderea membrilor botezati urmare a migratiei internationale a fost de 6,3 mii persoane. Multiplicand aceasta valoare cu 1,1 (nu toti apartinatorii nebotezati emigreaza impreuna cu parintii si nu toti emigrantii sunt parinti) se ajunge la un nivel de 7,3 mii persoane. Se constata, astfel, ca scaderea in cifre absolute nu a fost cauzata doar de migratie ci si de factorii aditionali (mortalitate, excluderi sau alte situatii). Desi nivelul fertilitatii in randul enoriaselor adventiste este destul de ridicat (nu chiar la  nivelul enoriaselor penticostale insa cu mult peste media nationala) se constata ca nu s-a reusit contracararea declinului numarului de apartinatori ai Bisericii Adventiste. Nu imi propun sa insist asupra posibilelor cauze (atata vreme cat exista persoane care au in fisa postului sarcina asta). Prezentul text a fost doar o reactie la cald asupra unor cifre proaspete. Asteptam cu interes si repartitia pe sexe, medii de rezidenta, nivel educational, fertilitate etc care va fi livrata de catre INS anul viitor.

August 28, 2012 - Posted by | adventist, biserica, diaspora, Romania

7 Comments »

 1. Personal nu sunt convins ca scaderea se datoreaza migratiei pentru ca trendul acesteia in cadrul bisericii adventiste a scazut de-a lungul anilor pana la zero si chiar s-a constatat o usoara tendinta de revenire acasa a unora din cei plecati (datorita probabil crizei financiare incepand din 2009 incoace). Din cate am observat, statisticile bisericii adventiste din Romania nu inregistreaza crestere reala.

  Comment by admin | August 28, 2012 | Reply

  • Daca ar fi sa privesc la zona in care lucrez, as putea spune ca, daca in urma cu 2-3 ani, existau persoane sau chiar familii intregi care se intorceau in Romania, din toamna trecuta, pot numara peste 25 de persoane care au plecat in strainatate, la lucru. Mi-e greu sa cred ca, macar o parte dintre aceste persoane mai apar in statistica oferita de recensamant, pentru ca stiu ce presiuni au fost facute in zonele rurale pentru a minimaliza importanta intrebarii referitoare la religie.
   Nu este doar cazul zonei respective. Aceeasi situatie este prezenta si in alte locuri. De aceea, migratia este un element care inca trebuie luat in calcul, atunci cand vine discutia despre date statistice, crestere sau scadere.

   Comment by dcplus | September 13, 2012 | Reply

 2. Diferentele intre iesiri si intrari prin scrisoare de recomandare la nivel national nu pot fi explicate decat in relatia cu alte tari. Eu am utilizat urmatoarele valori (recunosc ca pentru unii ani, de exemplu 2007, am avut doar un trimestru si mai am inca cel putin un an unde am avut la dispozitie doar datele pentru 3 trimestre). Am ajuns la valorile anuale prin interpolare simpla (mecanica). De asemenea pentru 2011 am avut doar primele 3 trimestre insa avand in vedere ca datele de la RPL au ca perioada de referinta luna Octombrie 2011 in aceasta situatie n-am mai facut nici o ajustare. Pentru 2010 n-am avut nici o cifra statistica asa ca am utilizat (dublat) nivelul din 2009.
  Soldurile anuale cu strainatatea pe care le-am folosit sunt urmatoarele (primul an este 2002 si ultimul an este 2011): -1190; -1317; -696; -550; -570; -608; -919; -121; -121; -238. In total am avut o valoare negativa de 6330 persoane.

  Comment by klaher | August 28, 2012 | Reply

 3. Octavian Lupu comenta pe g+: “Interesant comentariu. Este prima analiza serioasa pe care o parcurg dupa comunicarea rezultatelor la recensamant. La modul cel mai concret, cresterea comunitatii penticostale este evidenta daca am avea curiozitatea sa participam la adunarile lor. Adventismul a intrat in faza glaciara, mergand pe o curba, inca usor, descendenta, dar impactul se va simti serios in urmatoarele decade.

  Cred ca sunt si multe plecari din biserica, iar compensarea statistica se face prin adaugarea membrilor de familie inca nebotezati sau a eventualilor simpatizanti. Nu sunt bucuros de acest lucru si astept mai mult dinamism si o mai mare flexibilitate in conducerea si administrarea bisericii.

  Inca o data, felicitari autorului articolului pentru acest demers.”

  Comment by admin | August 30, 2012 | Reply

 4. Fara sa desconsider pozitiile luate de asociatiile de acest profil pot sa remarc pentru articolul la care se face trimitere doar ca argumentatia lor este slaba. Faptul ca religiozitatea (intensitatea crezului si a trairii) religiei este slaba in Romania (asa cum e perceputa de sondaje) nu implica in nici un fel ca oamenii nu se autodeclara ca apartinand unei anumite biserici. Mai ales daca acea biserica este destul de laxa (secularizata) in ceea ce priveste pastrarea in registre (asta presupunand ca au asa ceva) a enoriasilor care nu sunt activi.
  Mai degraba onor asociatia care protesteaza ar trebui sa aiba semnale de alarma daca datele prin sondaj nu se calibreaza pe ce e furnizat de INS prin RPL (a se vedea ceea ce se spune despre EVS 2008).
  Pentru mine credibilitatea persoanei care face argumentatia scade foarte mult in momentul in care ni se serveste celebra 18-20 mii de biserici versus 5 mii de scoli. Ceea ce uita ei sa spuna este faptul ca scolile, de cele mai multe ori, nu s-au inchis (in urma cu 10-15 ani erau 20 de mii) ci doar s-au reorganizat administrativ astfel incat avem o singura functie de director insa locatii diverse (de ex.: scoala are sediul central in satul centru de comuna dar filiale/ locatii in fiecare sat apartinator).
  Asa ca asemenea argumente pe mine ma lasa rece (la fel ca un alt articol aparut intr-un cotidian vinerea trecuta care tipa ca INS a redus numarul tiganilor de la 600 si ceva de mii cat erau in comunicatul cu cifrele provizorii din data de 2 feb 2012) la 247 mii acum la datele preliminare. Ce nu pricepea persoana care a scris toata acea lamentatie era faptul ca pe 2 feb s-au dat datele pe etnii si acum la rezultatele preliminare erau furnizate si date despre limba materna. Care e cu totul alta mancare de peste.

  Comment by klaher | August 30, 2012 | Reply

  • Ceea ce spui nu face decat sa confirme ca interpretarea rezultatelor sondajelor se face pe premize deja existente si formate. Indiferent de tabara in care te afli. 😉

   Comment by admin | August 31, 2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: