Masa Tacerii

Coltul adventist

Desteapta-te, crestine!


“. . . tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei . . .” (Ecl 3:7)

Evenimentele din ultimele zile  in Romania au polarizat societatea si asa dezbinata. Politicienii ne-au demonstrat inca o data ca morala este pentru ei supusa intereselor de moment. Principiile sunt calcate in picioare, eventual amintite in treacat daca aduc voturi sau avantaje personale. In vacarmul opiniilor, al acuzatiilor, condamnarilor, plagiatelor, suspendarilor, in mijlocul unei crize sociale, politice, economice, morale, vocea bisericii lipseste cu desavarsire. Sa se implice, sau sa nu se implice, aceasta pare sa fie dilema. Care este misiunea bisericii in timp de criza? Unde este vocea profetica ce ar trebui sa se auda ca un reper moral pentru o societate in descompunere? Exista cumva teama ca o luare de pozitie va pune in pericol libertatea de miscare, de actiune, sau chiar recunoasterea oficiala? Tot ce se poate. Dar a sacrifica misiunea si rolul pe care le ai de dragul evitarii unei posibile sanctiuni este un pret prea mare. Sau poate ca biserica si-a pierdut mandatul de voce profetica, si atunci identitatea trebuie urgent reverificata. O adevarata reforma si redesteptare nu se rezuma doar la viata spirituala a individului sau a bisericii locale. O redesteptare reala implica recastigarea identitatii pierdute, a rolului de busola morala, a misiunii ce vizeaza implicarea concreta in viata cetatii. Este un timp cand “Ilie” sau “Ioan” trebuie sa confrunte puterea politica a zilei spunand pe nume furtului si abuzului, de orice natura ar fi acestea. Este momentul cand “Mardoheu” sau “Nabot” nu pleaca genunchiul in fata pretentiilor megalomanice ale potentatilor efemeri. Un sfat inspirat spune ca singurul lucru de care ar trebui sa ne temem este sa nu cumva sa uitam lectiile trecutului. Iar trecutul s-a intors. “Tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei”. Acum nu e timp de tacut.

Advertisements

July 9, 2012 - Posted by | adventist

12 Comments »

 1. De acord. De cate ori nu s-a ascus biserica (nu neaparat doar cea Adventista…) in decursul istoriei dupa “dati Cezarului…”, renuntand astfel la integritate?

  Comment by Yakshaver Shavemyyak | July 10, 2012 | Reply

  • Eu cred ca lucrurile sunt mai profunde, un om sau o biserica ce-si cunoaste identitatea poate fi integru. Cine este confuz nu are termen de referinta pentru integritate. Iar Cezarului trebuie sa-i dam nu doar bani (taxe) sau ascultare, asa cum este inteles traditional Rom 13, ci si motive de (raz)gandire sau mustrare, iar in perioadele dintre crize o consiliere etica si morala care sa evite pe cat posibil urmatoarea criza. In US sunt adventisti care se implica in astfel de activitati, si mai putin in politica: Jose Rojas a fost unul din consilierii lui Bill Clinton, capelanul Senatului US este adventist. Deci, se poate.

   Comment by admin | July 10, 2012 | Reply

 2. Pai poate vorbiti cu ‘lideri de opinie’ trecuti prin ITAC precum XX sa ia pozitie oficiala… Sau cu un proaspat primar ce se pare ca a trecut, candva, pe la masuta cu nisip.

  Comment by alfa | July 14, 2012 | Reply

  • Din cate stiu eu, cei la care faceti aluzie (mai) sunt sau nu membrii bisericii Adventiste, dar nu-mi aduc aminte ca ei sa fi pretins ca vorbesc in numele vreunei biserici. Alegerile lor religioase sau etice nu au de-a face cu vreo biserica ci sunt personale. Si, apropos, eu nu am nominalizat vreo biserica . . .

   Comment by admin | July 15, 2012 | Reply

 3. Era o gluma trista, poate si rautacioasa, dar trista cat incape. Biserica, oricare ar fi ea, este prima care alearga sa pupa poala hainei puternicilor zilei, pentru ca si ea e doar o parte a puterii si se manifesta la fel, adica altfel decat Imparatia.

  Comment by alfa | July 15, 2012 | Reply

 4. Ilie, Ioan și Iisus au vorbit regilor în cadrul unei teocrații mozaice. Acei regi erau și ei evrei și erau supuși aceluiași legământ. Regalitatea lor era o diaconie în cadrul unei biserici, ca să zic așa. De aceea, Ilie și-a permis, nu doar să mustre pe Ahab, ci și să acționeze ca executant al justiției teocratice, lichidând pe prorocii șarlatani ai lui Baal (și aceștia tot evrei), fără să ceară măcar permisiunea regelui. Dacă idealul misionar ar merge până aici, atunci subiectul ar deveni foarte tentant pentru un credincios radical 🙂 Iar Ioan Botezătorul și apoi Iisus, au adresat ceva mustrări moderate lui Irod Antipa (pentru o chestiune personală, că Irod luase pe Irodiada, soția fratelui său, ori pentru că încerca să limiteze predicarea lui Iisus în Galileea). Dar nu au mustrat pe ocupanții romani, în special pe procurator, și nu au avertizat pe cezari, care erau niște despoți corupți și totalitari.
  De ce tac apostolii și profeții creștini când este vorba de potentații păgâni, de scârbele îmbrăcate în purpură, de tipul Nero, Caligula; de toți cezarii, auguștii, suveranii pontifi, senatorii, consulii, guvernatorii etc. ? Toți aceia erau nu doar corupți, dar exponenți ai unui sistem profund nedrept și totalitar, întemeiat pe jaf organizat și sărbătorit prin spectacole sângeroase. Se compară liderii noștri post-decembriști cu cezarii ? Chiar asta crezi că ar fi misiunea profetică a Bisericii AZS într-o vreme ca aceasta? Bro Admin, respectele mele, dar aici trebuie să-ți revizuiești teologia practică. Dacă reușești să ajungi președintele Filipinelor, fără campanie murdară și fără lupte de partid otrăvite, fără compromisuri cu „obiceiurile neamurilor”, atunci voi crede că Dumnezeu te-a așezat acolo și voi veni și eu să văd cum guvernezi o populație pestriță moral și religios. Best regards!

  Comment by Florin Laiu | July 22, 2012 | Reply

 5. ultima replică șterge toate comentariile de pe aici! pentru clarificare, despre ce biserică vorbești, domnule admin?:)

  Comment by siloxy | July 22, 2012 | Reply

  • Despre orice biserica crestina care-si cunoaste si respecta identitatea, inclusiv despre biserica Adventista. De exemplu, o opinie despre biserica majoritara, aici.

   Comment by admin | July 23, 2012 | Reply

 6. Don’ Florin,

  Marea majoritate a profetilor au vorbit in timpul in care teocratia se incheiase. Oare de ce pe ei ii ignori? Si nu cred ca nu poti face diferenta intre principiul implicarii apolitice dar morale in societate si “lichidarile” care vad ca-ti sunt dragi si pe care le interpretezi ca misionarism. Eu ti-as sugera sa-ti revizuiesti putin hermeneutica si chiar teologia VT inainte de a o incerca pe cea practica sau aplicata. De asemenea, cred ca distanta de la Ierusalim la Roma era suficienta ca sa fie ignorata atata timp cat despotii locali erau cei cu care se confruntau zilnic iudeii. In plus, nu e greu de pricepit pentru o minte sanatoasa ca asteptarile apostolilor si profetilor nu erau de la “pagani” si “scarbe” cum ii numesti tu ci de la cei “ai casei”. Nu uita ca Pavel s-a adresat reprezentantului Romei in aceeasi masura ca si celor locali, asa ca nu vad de unde iti rasare tie diferenta. Iar in VT neamurile din jurul lui Israel primesc portia lor de mustrari la fel cum Israel o primeste pe drept. Sau ochiul tau a obosit sa vada corect si impartial? Lasa tu Filipinele, ca cei de aici au reusit de mult sa condamne si sa inchida chiar si un fost presedinte, pe cand voi oscilati cand pe dreapta, cand pe stanga, dusi de un val sau altul. In rest, esti binevenit, am un tatami oricand gata pentru oaspeti 😉

  Comment by admin | July 23, 2012 | Reply

 7. Să fii iubit, Admine! Aş fi curios să ştiu cum mai proroceşti acum, cu aproape un an mai târziu.

  Comment by Florin Laiu | May 2, 2013 | Reply

 8. S-a schimbat ceva? A fost Constitutia, spre exemplu, impanata cu principia solide, etice? Biserica pare mult prea precauta, daca nu cumva exista alte interese sau aranjamente. Dar aici nu ma pronunt pentru ca nu am cercetat . . . Nu pot insa sa nu remark o ciudatenie: recent, liderii (actuali si fosti) ai departamentului comunicatii in biserica adventista au fost premiati de catre reprezentantii Conferintei Generale. Probabil pentru (ne)comunicare . . . sau pentru . . . tacerea sublima.

  Comment by admin | June 19, 2013 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: