Masa Tacerii

Coltul adventist

Contra-facerea


Biblia umanistilor este o incercare nereusita de a copia originalul crestin, cu intentia nedisimulata de inselare a celor care au deja or religie crestina sau iudaica. Cartea este alcatuita exact in formatul Bibliei, preia multe din numele cartilor care alcatuiesc originalul, si incearca sa foloseasca pana si structura limbajului existent in tomul crestin. Asa cum observa si Daniel (Yakshaver), incercarea este nereusita, fara sare si piper, o lectura fada si neatragatoare. Limbajul este limitat asemenea viziunii umaniste care il inspira. Dar mai exista un element care contribuie la esecul acestui produs.

Cartea a aparut ca un raspuns la celebrarea a 400 de ani de la prima editie a Bibliei traducere King James (in limba engleza) si incearca folosirea acelorasi termeni sau formule arhaice. Autorul bibliei umaniste este britanic, iar vocabularul sau influenteaza textul final. De aici, insa, apare conflictul intre forma si intentie: aceasta “opera” se doreste o “alternativa” la Scriptura clasica, o alternativa care sa se adreseze generatiei contemporane. Cum ai putea castiga tinerii de astazi cu limbajul de lemn gen “King James”? Autorul pare sa fie rupt de orice realitate contemporana.

Intentia cartii este confirmata si de comentariile pe pagina doctorofdisbelief.com ce lauda decizia de a copia formatul si limbajul Bibliei originale care este familiar oamenilor religiosi, in speta crestinilor. “Strategically brilliant”, isi incheie recomandarea cel care prezinta cartea si care tradeaza dorinta “contextualizarii” cu scopul de a pacali pe cat mai multi dintre cei ce au optat sa creada in Dumnezeu, oferindu-le o lectura “comfortabila” intr-un format “familiar”. Unde am mai intalnit aceasta “strategie” diabolica? La Tatal umanistilor, bineinteles, Cel mincinos, si Cel inselator.

Advertisements

January 28, 2012 - Posted by | adventist

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: