Masa Tacerii

Coltul adventist

Huliganiada – picatura cu picatura


Da, termenul este corect. Indiferent de nemultumirile si frustrarile cuiva, distrugerea bunurilor, incendierea masinilor, spargerea vitrinelor magazinelor si bancilor, furturile din magazine fac toate parte din huliganism. Toate acestea dovedesc involutia societatii romanesti sub spectrul unei asa-zise libertati de exprimare. Grobianism de masa. Suspendarea ratiunii si eliberarea celor mai josnice manifestari emotionale de ura distructiva. O rusine colectiva, nu doar din cauza (ne)spalatilor la creier, ci si din cauza celor care, framantati de propriile nemultumiri, au ramas paralizati in loc sa-i opreasca pe nemintosi din prostia si nebunia lor. Destui care venisera in zona centrala a Bucurestiului sa protesteze, fara intentia de a recurge la violenta, nici macar nu s-au delimitat de actiunile huliganilor ci au asistat si chiar incurajat dezmatul distructiv. Ca sa nu mai vorbim de neputinta jandarmilor in fata tupeului unor oameni transformati in brute.

Te intrebi cum este posibil ca fiinte umane sa coboare sub nivelul animalic – pana si animalele cunosc limite. Este pur si simplu rezultatul unei spalari pe creier practicate de anumite institutii de media care zi de zi, seara de seara au turnat in creierele acestor oameni ura. Iar picatura chinezeasca si-a produs efectul. Scenariul este deja vu pentru cine a avut curiozitatea sa deschida o carte si sa citeasca despre genocidul din Rwanda in 1994, spre exemplu. Si acolo, ani de zile posturi de radio au alimentat ura majoritatii Hutu fata de minoritatea Tutsi, in paralel cu planuri concrete vizand momentul atacului. A fost nevoie doar de o scanteie, de un motiv pentru ca ura acumulata sa se reverse fara limite. Pe langa distrugerea si incendierea caselor si a proprietatilor, gruparile Hutu au ucis peste un milion de persoane apartinand minoritatii Tutsi dar si Hutu moderati. Scenariul este identic: cu cat tipi mai tare si mai sustinut, cu atat este mai mare sansa ca ratiunea celor din jur sa fie pusa in stand-by. Este ca un drog care isi face efectul in timp.

Huliganismul nu a inceput ieri sau azi, ci a fost proferat in injuriile aduse guvernantilor, presedintelui, sau oricarei alte persoane care nu le era pe plac moderatorilor sau patronilor de trusturi media, sau chiar si invitatilor de ocazie sau permanenti la diversele “emisiuni” de ura. Fabrici de huliganism. Daca violenta de limbaj nu a fost taxata la timp de CNA, entitatile amintite mai devreme si-au permis sa avanseze pana acolo incat zilele acestea sa incurajeze deschis iesirea in strada. Nu a mai fost decat un pas ca ura acumulata in timp sa se manifeste violent fata de tot ce au intalnit in cale, fie oameni, fie obiecte. Am asistat la defilarea celor mai decadente aspecte ale caracterului acestor indivizi. Iar aceasta se numeste manipulare.

Daca manifestarile de la Tg Mures din 1990, sau mineriadele repetate, pot fi puse pe seama distrugerii moralitatii in perioada comunista, tinerii huligani de astazi sunt o generatie noua, multi nefiind inca nascuti in 1989. Iata omul nou, liber si neinfricat. Ce nu a reusit comunismul au reusit televiziunile contemporane: sa distruga valorile morale ale viitoarei generatii.

Nu stiu ce va urma zilele urmatoare, dar deja au fost facute promisiuni ca vor continua. Nu va fi nici o surpriza daca investitiile straine in Romania se vor diminua drastic. Deja presa internationala a relatat evenimentele pe larg. Ambasada americana la Bucuresti si-a avertizat cetatenii sa evite centrul Bucurestiului – nu mai este nimic de vazut. Nici romanii din diaspora nu vor mai fi atrasi sa revina sau sa investeasca intr-o tara in care proprietatea este nesigura la fel ca si viata. Probabil ca romanii din Romania, atat partida huliganilor cat si cei paralizati si incapabili de vreo reactie, se simt bine in astfel de circumstante. Pentru ei am o singura urare: Noapte buna, Romania!

P.S. Sunt curios ce reactie vor avea bisericile, cultele? Pana acum n-am vazut nici o luare de pozitie, ca sa nu mai vorbesc de vreo implicare directa, sociala. Ce relevanta au bisericile in astfel de momente de criza morala si sociala?

Advertisements

January 16, 2012 - Posted by | biserica, diaspora, media, politica, Romania, societate/cultura, tineri | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 Comments »

 1. Dacă ai fi avut o imagine mai bună, mai clară, despre ceea ce se întâmplă probabil te-ai fi prins că televiziunile acelea nu au niciun folos de pe urma huliganilor. Toate strigă „fără violență”. Ba mai mult, dă-mi voie să cred că Băsescu rânjește bucuros când îi vede pe acei nemintoși distrugând Bucureștiul. Calculul e simplu…dacă acei huligani există pe strazi, oamenii care vor să protesteze nu vor mai veni.

  Comparația cu Rwanda e pompoasă…nici măcar televiziunile spălătoare de creier n-ar aduce-o. Dacă te deranjează atât de mult „oamenii incapabili de vreo reacție” atunci înseamnă că te deranjează și autoritățile (Basescu & co.). Niciun oficial nu are vreo reacție. De ce? Că doar ei nu sunt spălați pe creier.

  Și în ultimul rând, acele televiziuni au scos în stradă oamenii pașnici (și i-au scos pe bună dreptate). Huliganii au ieșit probabil din propria inițiativă sau poate au fost și alte inițiative aparținând puterii (prin prezența huliganilor în piață, prostestul a fost într-un fel compromis. Se numește diversiune… și îl cred în stare de așa ceva pe Basescu…

  Comment by Romanul | January 16, 2012 | Reply

  • Avand in vedere ca pana si in adresa de email ai o pozitie partinica, n-am sa comentez aluziile la persoanele publice. Am sa ma limitez sa spun ca nu era datoria nici unei televiziuni sa scoata oameni in strada. Nu acesta este rolul lor. Insa au dat tonul la huliganism.

   Comment by admin | January 16, 2012 | Reply

 2. O fi avand vreo contributie la ura aceasta si fratele nostru de la televizor M.G.?

  Comment by Dezgustat | January 16, 2012 | Reply

  • Ai vreun dubiu?

   Comment by admin | January 16, 2012 | Reply

 3. Dar rolul tau care e, Admin ? Nu prea conteaza inclinatiile tale politice. Si nici ale mele. Ar trebui sa te puna pe ganduri ca amici care-ti impartasesc ideile, nici nu like-uiesc, nici nu intra in polemici fara nicio miza. De ce? Pentru ca… banuiesti de ce: sunt cam jenati de postura in care te pui. Sotia ta te citeste? Trebuie s-o incerce o jena mai mare..

  Comment by Un Amic | January 16, 2012 | Reply

  • Scriptura are o vorba: Cine citeste, sa inteleaga!

   Comment by admin | January 17, 2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: