Masa Tacerii

Coltul adventist

Memorii – 6


La scurt timp dupa procesul kafkian aveam sa ne confruntam cu o alta surpriza. In programa de studiu era inclusa si o ora de “educatie cetateneasca”, obligatorie in perioada comunista. In functie de profesorul care preda ora respectiva erau abordate subiecte mai mult sau mai putin “cetatenesti”, de multe ori ocazia transformandu-se in ora de dirigentie.

Intr-o anumita ocazie, Misu Popa s-a apucat sa citeasca din presa zilei (“Scanteia”, probabil) un articol ce preamarea comunismul si pe Nicolae Ceausescu, “vajnicul” conducator al RSR. Din cand in cand facea pauze si ne “traducea” ceea ce tocmai citise, facand ora respectiva extrem de plictisitoare. Pe fondul acesta de apatie si indiferenta din partea studentilor a cazut traznetul. Valentin Bota a lovit puternic cu pumnul in masa si a inceput sa il acuze pe Misu Popa ca in loc sa il preamareasca pe Dumnezeu da slava unui dictator, si ca noi nu suntem acolo sa ne pierdem vremea cu asemenea subiecte ateiste ci sa studiem Biblia. L-a acuzat ca a pactizat cu autoritatile comuniste, ca e un vanzator, iar epitetele curgeau garla. Socul printre noi studentii era atat de mare incat nu ne venea sa credem ce auzim si traim. Stiam ca Valentin avea momente pe care le traia cu pasiune, dar cel de acum intrecea de departe tot ceea ce cunosteam noi. Misu Popa a inceput sa se balbaie, sa incerce sa-i raspunda lui Valentin, sa-l faca obraznic, impertinent. In mijlocul acestui vacarm, de acum, s-a ridicat Geo Iordache si a tunat: “Stai jos, ma, nenorocitule, tu nu stii ce spui si in ce te bagi, si in ce ne bagi pe noi toti.”

Valentin a fost redus la tacere de aceasta interventie. Misu Popa a mai baiguit si el vreo doua cuvinte dupa care ora s-a incheiat brusc. Se vedea ca este profund marcat. S-a lasat o tacere apasatoare. Fiecare se gandea la ceea ce tocmai se petrecuse. Ne asteptam la repercusiuni serioase. Nu era doar un afront personal fata de Misu Popa – care se putea lasa cu exmatricularea lui Valentin – ci si o referire directa la sistemul comunist la putere – ceea ce putea afecta existenta Seminarului pe viitor. Daca incidentul si vorbele rostite de ambele parti ale catedrei urmau sa devina cunoscute, rezultatele aveau sa fie triste. Nu stim ce s-a discutat intre profesori, nici ce a declarat Misu Popa cu privire la incident, cert este ca tensiunea a continuat pentru o scurta vreme, pana cand alte evenimente mai dramatice l-au facut pe acesta aproape uitat.

November 18, 2011 - Posted by | adventist, Ateism, Biblia, Educatie, istorie, Romania, Teologie, tineri

2 Comments »

  1. E surprinzatoare lipsa de reactie. Asta pentru ca – de obicei – persoana “in charge” era obligata sa raporteze astfel de incidente urmare a faptului ca o procedura diferita, urmata de un (eventual) denunt al altor persoane prezente ar fi dus automat la o situatie extrem de neplacuta.
    Probabil faptul ca erati asa putini in clasa a facut ca riscul de “transpiratie” sa fie relativ redus.

    Comment by klaher | November 18, 2011 | Reply

    • Urmatorul episod o sa lamureasca ceea ce se intampla in spatele scenei.

      Comment by admin | November 18, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: