Masa Tacerii

Coltul adventist

Aniversare


S-au implinit anul acesta 20 de ani de cand a absolvit cea mai mica (numeric) promotie a Institutului Teologic Adventist (pe vremea aceea Seminarul Teologic Adventist). Cei doi absolventi sunt si astazi implicati in activitatea bisericii si privesc cu interes la ceea ce se intampla la Alma mater. Perioada de studii, intre 1987 si 1991, a insemnat si desfasurarea cursurilor in patru locatii diferite, una in fiecare an: Labirint 116, Plantelor 12, Arges 8, si Romulus 59. Fiecare noua cladire a trebuit amenajata, asa ca vacantele de vara erau ocupate cu lucrari de constructie/renovare, pregatirea conservelor pentru bucataria Seminarului, mutarea bibliotecii, etc.

Astazi, Institutul este gazduit de o cladire moderna, functionala, cu toate utilitatile necesare unei educatii de calitate. Insa calitatea nu sta doar in cladiri si dotari, ci si in personal pregatit corespunzator, intr-un proces sanatos de selectie a candidatilor, precum si un program sustinut de cercetare. Din pacate, zona cercetarii lipseste la Institut. Nu au fost depuse proiecte pentru granturi, nu stiu sa existe centre de cercetare afiliate Institutului (singura mentiune legata de cercetare este la asistenta sociala, dar nu apare absolut nimic pe pagina de web). Noul sistem de clasificare anuntat de ministrul Funeriu va plasa Institutul Teologic Adventist pe treapta inferioara, ca o institutie de invatamant superior centrata doar pe educatie. Urmatoarele trepte necesita existenta unui program solid de cercetare, ceea ce lipseste la Cernica. Probabil ca va fi nevoie de o schimbare de viziune, de la simpla formare de pastori (ma refer la teologia pastorala), care in din ce in ce mai mica masura isi gasesc loc in pastoratie in cadrul bisericii, la o viziune academica mult mai larga si mai diversificata.

La aceasta aniversare mi-as dori ca Alma mater sa continue sa fie un suport real pentru biserica si sa ofere o slujire relevanta societatii in care se gaseste.

Advertisements

September 6, 2011 - Posted by | adventist, biserica, Educatie, Romania, Teologie

6 Comments »

 1. Daca sunt doar 2 absolventi meritau nominalizati ;)!

  Comment by klaher | September 6, 2011 | Reply

  • Pentru vreun premiu? 🙂

   Comment by admin | September 6, 2011 | Reply

 2. Din pacate ma tem ca nici in treapta a treia nu va putea fi incadrat ITA. Motivatia e simpla: nu a participat la procesul de completare a formularului online. Lista universitatilor participante este disponibila la adresa: http://chestionar.uefiscdi.ro/public5/index.php?page=punivlist .
  Cred ca situatia aceasta in care se afla ITA din punct de vedere al rezultatelor stiintifice (a se citi cercetare) este una de complacere indusa de expresia pe care bine am scris-o cu alta ocazie si pe un alt site:
  “Cand ai acreditarea c(l)erului ce nevoie mai ai de lucra(tu)ri ale Cezarului?” .

  Comment by klaher | September 6, 2011 | Reply

  • Eu am citit un anunt foarte (auto-)elogios care anunta acreditarea Teologiei Pastorale dupa vreo 17 ani de incercari. O varianta prescurtata exista si pe site-ul ITA. Nu inseamna ca s-a cautat “lucratura” Cezarului?

   Comment by admin | September 6, 2011 | Reply

 3. Intensitatea cu care s-a lucrat (dovedita de numarul de ani necesari) arata ca totul a fost mai mult o corvoada decat un tel.

  Comment by klaher | September 6, 2011 | Reply

  • Din cate stiu eu au fost mai multe incercari, dar problemele erau de alta natura, majoritatea legate de lipsa pregatirii cadrelor.

   Comment by admin | September 6, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: