Masa Tacerii

Coltul adventist

Cum se invarte (ro)ata in teologia adventista europeana


In Curierul Adventist din luna Iunie 2011 este inclus un raport al Conventiei Profesorilor de Teologie din Europa, desfasurata la Cernica intre 27 Aprilie si 1 Mai 2011. Trecand peste generalitati, limbajul de beton al raportului, si o tematica mult prea generala pentru nevoile actuale ale academiei adventiste, am ramas cu senzatia ca teologia a fost descoperita la Cernica si ca tot aici este sediul care traseaza “schimbarea de directie in desfasurarea educatiei teologice in Europa.” Comparand cu spusele studentului la Teologie Pastorala (vezi postarile precedente), ma intreb din nou daca nu exista o explicatie plauzibila pentru discrepanta intre ceea ce se afirma in articolul din Curier si  realitatea traita de studenti.

Cireasa de pe tort o constituie punctul al treilea al scopurilor Conventiei: “Constientizarea profesorilor de teologie din cele trei diviziuni cu privire la  exis­tenta unui spectru pluralist de pozitii teologico-doc­trinale, datorita aplicarii unor metode si principii hermeneutice si teologice fondate pe premise rationaliste, idealiste, spiritualiste, postmoderniste etc. in randul cadrelor didactice din seminarele si facultatile de teologie adventista.” Daca onor secretarul stiintific al Institutiei de la Cernica crede ca profesorii vizati nu erau la curent cu aceste curente (sic!) inseamna ca studentul citat avea perfecta dreptate sa se plictiseasca la ore. Nu doar profesorii ci si studentii sunt constienti de o asemenea pluralitate si diversitate de interpretari si pozitii teologice inca de la primele ore de studiu. Poate ca unii se trezesc mai tarziu, dar tot e bine ca se trezesc. Mai trist este cand, odata treziti, cred ca centrul teologiei si “adevaratul” adventism s-a nascut in Romania, si incearca sa reinventeze roata, convingandu-i pe altii ca o forma patrata sau chiar triunghiulara ar fi mai eficienta.

In rest, ne bucuram ca oaspetii s-au simtit bine, au fost hraniti la nivel de teologi, nu de studenti zilieri la Cernica (linte, soia, fasole, mazare, etc.), si ca au vizitat niscaiva pietre puse una peste alta care nu vor ramane pentru mult timp asa. Poate ca data viitoare ar trebui ca oaspetii sa fie dusi sa vada si bisericile adventiste romanesti pe jumatate goale, rod al unei teologii si mentalitati intepenite care va deveni viitoarea directie europeana . . . daca Dumnezeu nu intervine.

P.S. Nu am gasit in articol nici macar un titlu de prezentare, referat, sau subiect care a starnit “dezbateri foarte viguroase si deschise, nemaiintalnite in trecut, extrem de serioase si responsabile.” Nu se sufla o vorba despre prezentarea unuia din profesorii romani care se pare ca a constituit o “dezertare” de la fundamentalismul adventist romanesc, si care a uimit pe multi din oaspetii prezenti. Iar ca o nota de subsol: putin mai multa umilinta si realism in raportarea unui astfel de eveniment ar da credibilitate mai mare continutului. Inclusiv a Curierului Adventist. Lauda de sine . . . e gretoasa.

Advertisements

July 10, 2011 - Posted by | adventist, Biblia, biserica, Dialog, Educatie, Europa, Romania, Teologie

5 Comments »

 1. Nu exista o agenda pe undeva a ce s-a discutat? Poti sa spui cine a fost “dezertorul”? 🙂 Privat daca vrei.

  Comment by calator | July 10, 2011 | Reply

  • Google nu imi e de ajutor, si nu am avut timp sa ma interesez pe cai “oculte” 😉 Dezertorul este profesorul de limbi biblice, din cate se pare, care scrie frecvent despre Daniel si Apocalipsa. Am resusit sa discut chiar cu el, si, desi pentru mine nu erau noi abordarile lui, pentru multi se pare ca au fost. Interesant este faptul ca ideile cuprinse in referat au fost publicate in episoade in Curierul Adventist. Se pare ca somnul ratiunii era asa de profund ca nu a reactionat mai nimeni. Pe cei pe care i-am auzit eu facand referire la articolele din Curier erau profesionisti in ale conspiratiei si oameni care vad in orice o erezie, asa ca nu i-am luat in calcul. Mai sapam 🙂

   Comment by admin | July 10, 2011 | Reply

 2. Multumesc pentru aducerea la zi (update). Cine a fost “dezertorul”? Iata-ntrebarea!

  Comment by Daniel Ionita | July 11, 2011 | Reply

 3. Ah, inteleg.

  Comment by Daniel Ionita | July 11, 2011 | Reply

 4. Am citit si eu textul cu pricina. Stilul putea fi chiar si mai triumfalist (a se vedea reactiile post-Bac2011 oficiale). Eu inclin sa acord circumstante atenuante in formularea obiectivelor (inclusiv pentru cel de-al treilea). In general la formularea unor astfel de enunturi terminologia trebuie sa fie ceva mai pompoasa chiar daca esenta este relativ banala. Probabil aceste obiective enuntate si asumate au fost scrise si pentru a o eventuala receptionare a unui grant (pachet financiar) de sprijin din partea unei institutii cu dare de mana. Se cunoaste faptul ca, de obicei, insumarea taxelor de participare nu acopera cheltuielile ocazionate de un astfel de eveniment si se aplica pentru fonduri la diverse entitati interesate.

  Comment by klaher | July 11, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: