Masa Tacerii

Coltul adventist

Valoare sau non-valoare?


Stirea despre moartea Cristinei Verona a incins media romaneasca in ultimele zile. E normal, are toate ingredientele cerute pentru a fi o stire de “succes”: violenta, senzational, emotionalism, etc. Putine analize pertinente am citit in acest caz. Insa una mi-a atras atentia in mod deosebit, cu care sunt partial de acord. George Butunoiu, un “head-hunter”, afirma ca motivul pe care il suspecteaza este frustrarea datorata neimplinirii profesionale potrivit pregatirii si capacitatii pe care le avea. In oglinda, frustrarea venea in urma constatarii ca in pozitii cheie erau promovate sau angajate persoane care erau sub cerintele postului, detinatori de non-valoare. Partea cu care nu sunt de acord din analiza lui Butunoiu este eticheta de “neadaptare” sau “nebunie” pe care acesta o aplica celor care sustin o scara normala a valorilor. Cu alte cuvinte, anormalitatea a ajuns in Romania normalitate, non-valoarea este declarata valoare. In urma declaratiilor studentului la teologie pastorala de la Cernica, ma intreb daca nu exista o legatura directa cu acest sistem resturnat de valori? Si daca nu este normal sentimentul de frustrare cand non-valoarea este promovata ca valoare? Ce promoveaza si prefera biserica adventista din Romania? Nu considerati ca este nevoie de o discutie deschisa pe acest subiect? Copiaza biserica modelul societatii, sau prezinta un contracurent sanatos? Astept sa ma luminati.

Advertisements

July 8, 2011 - Posted by | adventist, biserica, Dialog, Educatie, media, Romania, societate/cultura

5 Comments »

 1. Nu stiu daca biserica promoveaza non-valorile dar cu siguranta promoveaza mediocritatea. De fapt, tot ceea ce tinde sa depaseasca nivelul mediocritatii, sperie. Dar nu pe toata lumea ci doar pe aceia ce-si simt pozitiile amenintate de posibili concurenti. Confundam mediocritatea cu darul Duhului Sfant crezand că cineva care nu se remarca prin nimic este un spirit umil si un duh bland.
  Ne batem in piept cu pumnul ca noi suntem diferiti de lume dar nu avem idee cat de mult ii semanam, ba chiar ne zbatem sa-i semanam, chiar daca noi ne inchinam sambata, nu ca ceilalti, si nu mancam carne de porc. Iata cateva moduri in care percep eu aceste asemanari:
  http://gorbanescu.blogspot.com/

  Comment by Claudiu G | July 9, 2011 | Reply

  • Mediocritatea nu e non-valoare, sau lipsa de calitate? Pana la urma nu mediocritatea ca nivel este problema ci faptul ca lipseste capacitatea si dorinta de a se dezvolta, de a progresa, de a atinge un nivel mai inalt. Mi-au ramas intiparite in minte cuvintele unui director de departament care, la propunerile facute pentru un program de studii avansate la Cernica, a raspuns dupa un timp de gandire ca nu vede cum ar putea un posesor de diploma de doctorat sa il mai respecte pe cel de la Conferinta care nu este posesor al unei astfel de diplome si cunostinte. Asadar, cel de la Conferinta (sau oricare alt nivel) se considera unitate de masura, iar masuratoarea procustiana se practica in fiecare clipa.

   Comment by admin | July 9, 2011 | Reply

 2. Cred că există asemănări și diferențe… Cred că nici în societate nici în biserică în multe domenii nu e foarte clar ce anume înseamnă valoros. De pildă, pentru unii (prea mulți) două clase pot însemna mai mult decât un doctorat pentru că „la școală îți pierzi credința”, Pe de altă parte, cred că în destule cazuri valoarea iese la suprafață. M-aș bucura să existe mai multă. Personal, în biserică nu e atât de multă rea-voință pe cât lipsă de minte.

  Comment by Erik | July 9, 2011 | Reply

  • Tu cum ai defini “valoarea”? Ca sa stim daca si ce iese la suprafata. 🙂 Referitor la rea-vointa vs. lipsa de minte, constatarea mea de-a lungul timpului este ca orgoliul si infatuarea sunt cauzele principale ale lipsei de valoare si calitate in biserica. Multi din cei ajunsi in pozitii administrative considera ca reprezinta un standard, si astfel se inconjoara de unii sub nivelul lor (yes-man) iar pe cei mai buni ca ei ii sapa sau ii ataca frontal.

   Comment by admin | July 9, 2011 | Reply

   • Păi valoarea ar însemna să excelezi în domeniul competenței tale.

    Comment by Erik | July 11, 2011


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: