Masa Tacerii

Coltul adventist

Ba(ca)lauri pe coclauri*


Vuieste tara. Ma refer evident la tara laica si situatiunea relativ la rezultatele examenului de Bacalaureat de anul acesta. Ca unul care m-am indoit (si inca nu mi-a trecut) de calitatea sistemului adventist romanesc de educatie (comentariile mele la precedenta postare de pe acest blog stau marturie) trebuie sa remarc performanta notabila a celor trei licee adventiste romanesti. Reamintesc (in caz ca mai e cineva care nu stie) ca procentul de promovabilitate inainte de contestatii la nivel national se situeaza la un nivel de 44,47%. In mod absolut surprinzator (pentru mine cel putin) cele 4 licee adventiste (dintre care unul privat si cu doar 2 candidati la Bacalaureat 2011) au performat mult mai bine avand un procent de promovabilitate per total de 78,79% (130 de elevi din 165 inscrisi). Am realizat si un mic grafic in care se poate vedea numarul de candidati (reusiti/ respinsi) si procentele de promovabilitate aferente pentru cele patru licee adventiste existente in Romania. O vreme am crezut ca totul se datoreaza profilului (comentariile la nivel national fiind cum ca in general au avut rezultate mai bune elevii de la profilurile umaniste). Insa se remarca faptul ca, acolo unde au fost candidati proveniti din liceele adventiste la alte profiluri decat cel teologic, rezultatele au fost chiar mai bune (procentaj de promovabilitate de 92,86% la Mate-Info pentru Liceul Adventist din Bucuresti si 100% pentru cei 2 candidati la Stiintele Naturii ai Liceului din Campenita). Ca un mic bob de piper in mancare, mai precizez ca una dintre cele 65 medii (la nivel national) de 10 la Bacalaureat 2011 a fost obtinuta la Liceul Adventist din Cluj. E drept ca aceasta din urma e o performanta in primul rand individuala. Insa ramane o performanta si pentru liceul la care a invatat. Felicitari candidatilor reusiti si celor care au pus umarul pe parcursul a patru ani in acest demers! Se pare ca o celebra vorba cum ca fiecare soldat are in ranita un baston de maresal pare sa se adevereasca.

*Termenul “coclauri” se refera la o anume minoritate care poate fi privita, dintr-o anumita perspectiva, si ca un loc mai pustiu/ neumblat.

Advertisements

July 6, 2011 - Posted by | adventist, Educatie, tineri

8 Comments »

 1. Chiar ma intrebam care a fost nivelul de promovabilitate la liceele adventiste 😉

  Comment by admin | July 6, 2011 | Reply

 2. A fost buna promovabilitatea. Si un mic amanunt. Doi absolventi ai specializarii “teologie adventista” au indraznit sa aleaga la disciplinele optionale “Filosofia”!
  Unul (in fapt una) de la Craiova si unul de la Bucuresti. Celui de la Bucuresti (o mai veche cunostinta cu drepturi de admin prin anumite zone internautice) pana la urma i-a priit insa la Craiova n-a fost sa fie.

  Comment by klaher | July 6, 2011 | Reply

  • Celui din București i-a priit pentru că nu a picat. Dacă cei doi dădeau din orice altceva (Sociologie, Logică – unde anul acesta a fost un subiecte pe cinste, Economie sau chiar Psihologie) aveau șanse amândoi să ia note care să le priască la media generală nu doar la promovare. În fine… 🙂 , fiecare doarme așa cum își așterne.

   Comment by Francisc | July 6, 2011 | Reply

 3. *unde anul acesta au fost subiecte pe cinste

  Comment by Francisc | July 6, 2011 | Reply

 4. Desi textul meu a fost publicat in dupa amiaza zilei de 6 Iulie precizez ca a fost submis in jurul amiezii in data de 4 Iulie. Mentionez asta pentru ca o postare intr-o tema asemanatoare a fost realizata si la adresa http://www.semneletimpului.ro/stiri/Liceele-teologice-protestante—printre-cele-mai-bune-la-bac-3759.html . Trebuie mentionat insa ca in Romania se foloseste totusi (pana si de catre SSC: http://www.culte.ro/DocumenteHtml.aspx?keyword=biserici-culte ) sintagma neoprotestant pentru a diferentia denominatiunile protestante mai vechi (Luterana, Calvinista, Unitariana etc.) de cele “mai noi”. Asa ca desi nu este complet eronata, in spatiul romanesc eticheta din titlul propus pe site-ul ST este usor nefundamentata.

  Comment by klaher | July 7, 2011 | Reply

 5. Dupa contestatii procentul de promovatilitate la nivel national a crescut insa a crescut si procentajul din liceele adventiste. Am verificat doar un singur liceu (Bucuresti) si sunt 4 elevi declarati “reusiti” (in mod suplimentar fata de iteratia initiala) dupa contestatii.

  Comment by klaher | July 9, 2011 | Reply

 6. Ştie cineva care au fost rezultatele la celelalte licee teologice (evanghelice, catolice, etc) ? Suspectez că liceele cu profil religios au fost mai performante din cauza ambiţiilor benefice specifice instituţiilor de acest gen. Este diferenţa dintre un spital privat şi unul guvernamental. În cazul acestor licee semiprivate, totuşi, motivaţia personalului didactic în comparaţie cu liceele de stat nu poate fi financiară. Deasemenea, liceenii “creştini” s-au dovedit mai buni decât cei “seculari” pentru faptul că au o educaţie superioară, care îi fereşte de vicii şi îi orientează spre un sens în viaţă şi dincolo de ea, pe când liceele de stat au scăpat de sub control anumite aspecte, iar motivaţii superioare nu au de unde să ofere.
  Doar o opinie.

  Comment by Florin Lăiu | July 11, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: