Masa Tacerii

Coltul adventist

Biserica si “zburatoarele”


Compania Southwest Airlines a suferit recent un accident. Atat fizic cat si de imagine. O cursa dinspre Arizona spre nordul Californiei a trebuit sa aterizeze de urgenta dupa decolare pentru ca in partea superioara a aeronavei s-au desprins niste panouri, in asa fel incat pasagerii aveau acces gratuit la vizionarea planetelor. Imi amintesc de un  moment similar pe aeroportul local cand comandantul aeronavei a refuzat sa decoleze intrucat a constatat ca doua suruburi de la un panou exterior nu sunt fixate corespunzator si risca sa trimita panoul in capul vreunui (si asa) muritor de la o inaltime considerabila. Distanta de zbor era oricum sub o ora, dar pilotul a dorit sa zburam in siguranta iar compania sa nu sufere la capitolul imagine. Si am preferat varianta lui, desi a trebui sa stam pe pista, in avion, circa o ora si jumatate pana cand mecanicul a ajuns la aeroport (era Duminica) si, practic, a insurubat la loc cele doua suruburi rebele. Am pierdut cursa urmatoare, dar compania a rezolvat situatia spre satisfactia pasagerilor.

Intr-un fel, situatia companiei aeriene seamana cu momentele prin care trece biserica atunci cand lucrurile nu merg bine. In loc sa se distanteze de “suruburile” cu pricina sau de “gaura” din plafon, compania a abordat o strategie onesta. Nu au ascuns sau minimalizat incidentul ci au permis presei sa difuzeze imaginile, adaugand, insa, ca sunt primii care isi pun intrebarile cele mai dificile si delicate: ce a cauzat incidentul? Cate alte aeronave sufera de aceeasi slabiciune? Mai este zborul cu compania respectiva un zbor sigur?

Nu si-au pus doar intrebari incomode singuri, dar au  apelat la specialisti care sa le indice viciile de operare care conduc la fisurarea fuselajului. Pe deasupra, au anulat 600 de zboruri si au imobilizat 80 de aeronave pentru control. In felul acesta au pierdut multi bani, dar au recuperat la imagine si siguranta. Numarul calatorilor nu a scazut, in ciuda evenimentelor neplacute.

Nu pot sa nu ma intreb daca biserica Adventista (si, implicit orice biserica) are curajul confruntarii cu o situatie de acest gen. De ce trebuie acoperite detaliile (care oricum se afla, si adesea distorsionat)? Imi amintesc de reactia in cazul Feresteanu, sau mai bine zis de lipsa de reactie publica. Apoi cazul familiei Mandache din Techirghiol, sau al profesoarei implicate in moartea adolescentului bucurestean, sau al familiei din Dobrogea care a sfarsit incinerata pe camp, sau al cazurilor de colaborare cu Securitatea. Preocuparea principala pare sa fie imaginea, dar tacerea tocmai imaginea bisericii o afecteaza. Detasarea de cei cu probleme nu face decat sa demonstreze ca biserica este “deranjata” de astfel de persoane. Acesta este efectul comunicatelor departamentului . . . cu pricina.

Daca biserica scade numeric, care sunt cauzele reale, nu doar argumentul pueril al emigrarii membrilor in cautare de lucru (desi este si acesta unul din ele)? Daca a disparut spiritul misionar, care sunt motivele pentru care acesta este lipsa si care sunt factorii care ar putea revigora biserica? Este biserica dispusa sa invite specialisti care sa o evalueze si sa ii prezinte un raport facut cu neutralitate? Este conducerea bisericii dispusa sa schimbe lucrurile care trebuie schimbate, in interpretarea Manualului, a Bibliei, a scrierilor inspirate, sau a modului de inchinare? Care este starea de sanatate a bisericilor locale, mai ales a celor mici din mediul rural? Dar a celor din orase? Cat de relevante mai sunt acestea pentru mediul in care se afla si pentru cei ce trec pe langa ele?

Acestea sunt doar cateva intrebari dintr-o lista lunga care asteapta sa fie clarificate. Ce este mai important: o analiza dura pe termen scurt, dar cu efecte pe termen lung, sau o “coafare” a realitatii care nu va aduce nimic bun vreodata?

Advertisements

April 11, 2011 - Posted by | adventist, Biblia, biserica, Dialog, evanghelici, inchinare, istorie, media, misiune, Romania, societate/cultura, Teologie

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: