Masa Tacerii

Coltul adventist

Incepe sa . . . cresti! – 4


Treptat se profileaza raspunsul la intrebarea initiala: ucenicul nu se poate ridica mai sus de maestrul sau. Iar cand vine vorba de un eveniment public la nivel national, este de inteles ca nu vei folosi o “copie” ci vei apela la “model”. Un vechi proverb spune ca la umbra unor falnici copaci nici macar iarba nu creste. Un adevar valabil si printre teologii si pastorii adventisti romani. Mai trist este faptul ca noile generatii nu par sa fie decat copii fidele ale “modelelor”, si astfel viitorul nu ofera sanse de schimbare. Ramane ca Duhul lui Dumnezeu sa gaseasca modalitatea de redesteptare din acest sablon imitativ si sa gaseasca modalitati de crestere.

Generatiile noi se dovedesc incapabile sa se desprinda se tarele generatiilor trecute. Le calca pe urme, iau decizii identice sau similare, de multe ori nu se ridica nici macar la nivelul generatiilor pe care le copiaza. Termenul consacrat pentru astfel de exemple este epigoni. Ma intreb, fata in fata cu o noua Securitate, cu presiuni de colaborare, care va fi raspunsul epigonilor? Ne vom lovi iarasi de tendinta epigonilor de a-si indeparta colegii sau chiar prietenii mai capabili? Ce sfaturi ne vor oferi epigonii cand ne vom confrunta cu persecutia? Dar cu bunastarea? Telefoanele celulare, “laptoapele” Mac-uri, masinile cat mai noi si puternice, indica faptul ca epigonii au cedat deja tentatiei confortului. Cresterea se masoara din ce in ce mai mult cantitativ, in dauna calitatii. Crestere negativa. Acelasi gen de crestere observata in statistici: numeric si calitativ biserica adventista din Romania este in declin usor, dar constant. Dar ne mandrim cu idea ca suntem cea mai numeroasa biserica pe teritoriul European.

Inainte de a incheia nu pot sa nu amintesc si cel de-al doilea factor major care determina o alegere unica si repetata: cultul personalitatii. . . . Romanii inca nu s-au desprins de tabloul de pe perete. Indiferent cat de bun sau mai putin bun, capabil sau mai putin capabil, talentat sau nu, ei merg inainte cu acelasi nume pentru ca “nu se cade”. Si, pe undeva, este si mai comod. . . . cresterea implica deranj. Si cum nu doresc sa va tulbur confortul, va urez vizionare placuta, si . . . scuzati de deranj!

Advertisements

February 6, 2011 - Posted by | adventist, biserica, Europa, individualism, istorie, media, misiune, Romania, Teologie, tineri

5 Comments »

 1. in general de acord cu autorul. putem spune ca netul asta a curs relativ bine, dar a avut si cateva clisee triste, e.g., tot cu porcu’, apoi sectiunile medicale ar fi trebuit acoperite de un medic.

  Per ansamblu, as zice ca inceputul a fost in forta, dar a avut sincope pe parcurs, insa, asa, pe baza unui feed back empiric, rezulta ca mesajul a fost adaptat mentalitatii romanului mediu, spun asta fara a beneficia de datele culese pe un esantion reprezentativ de populatie 🙂

  Comment by oli | February 6, 2011 | Reply

  • Ma tem ca este vorba de nivelul mediu al romanului adventist. Ascultam mai devreme Apocalipsa de lumina, iar impresia mea era ca vorbitorul continua cu CD-ul de povestiri pentru copii 2.0 🙂 Referitor la clisee si sincope, fac parte din placerile organizatorului. Intarzieri in imaginile PPT, vorbitorul asteptand sa apara textul pe ecran (nu il stie pe dinafara?), si asta dupa un an si jumatate de pregatiri?

   Comment by admin | February 6, 2011 | Reply

 2. Am avut de câteva ori o senzaţie de deja-vu ascultând nişte tineri discipoli în ale pastoraiţie ( a se citi studenţi practicanţi)dar percepând parcă cuvintele şi tonul unor “somităţi adventiste”. După ceva timp am putut spune: predică precum “X” sau precum “Y”.
  Interesant fenomenul… dar ma gândesc cum oare se simt cei “plagiaţi”. Personal nu m-aş simţi deloc onorat să formez “clone”!

  Probabil că sabia lui Damocles, adică obţinerea acreditării de la sfârşitul anilor de studiu atârnă mai mult în bagajul unui absolvent de la ITA decât necesitatea de a avea coloană vertebrală şi de a-şi dovedi unicitatea!

  Comment by spartan | February 7, 2011 | Reply

 3. Vorbitorul nu avea textul pe ecran, ci doar ideile principale, Oli. Ceva normal, dupa parerea mea. Timpul era scurt si mesajul important. In plus, invitatul meu a fost incantat de nivelul prezentarii. Pana la urma ei sunt publicul tinta, nu noi.
  Cristi, in SUA sunt asa multi vorbitori care stiu sa straluceasca in lumina reflectoarelor? (apropo de Incepe sa cresti 3) Opinia mea este ca trebuie sa ai anumite calitati, pe care putini le au, pentru a face acest lucru. Si eu, de aici, am auzit doar cateva nume de vorbitori care sa tina NET-uri in SUA, iar tara ns e mult mai mica.
  Pana la urma, in ciuda slabiciunilor personale de care nimeni nu e liber, vorbitorul de fata are carisma, da bine la public, stie sa trezeasca interesul… Si sincer, nu sunt multi care ar putea sa faca asta.
  Trebuie sa spun ca ma cam deranjeaza opinia prezentata in articol cu privire la starea adventismului din Romania, dar pana la urma amandoi suntem un pic subiectivi, nu-i asa?
  Realitatea este ca traim vremuri dificile, decisive! Si cred ca asta se intampla la nivel mondial. Asteptam apocalipsa de lumina. Ma bucur insa cand am surprize placute, si cred ca exemplele pozitive contribuie mai mult la crestere decat cele negative. Asa ca… sa incepem sa crestem si cu ajutorul comentariilor pozitive.
  In final, sper ca oamenii sinceri care s-au bucurat de mesajul transmis sa nu considere epistolele noastre o pricina de poticnire.

  Comment by ASD | February 7, 2011 | Reply

  • Scuze, am spus Oli, in loc de admin…

   Comment by ASD | February 7, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: