Masa Tacerii

Coltul adventist

Basmologia sau “susurul bland” al Sarpelui


Recunosc, ma asteptam sa primesc un raspuns fundamentat la intrebarile adresate pastorasului basmolog, si nu o insiruire de referiri la persoana mea. Mi-am imaginat ca poate mai mult, dar am aflat ca nu. Nu poate sa ne ofere un text biblic, si nici nu vrea. El prefera basme, si inca de prost gust, care sunt nominalizate la “Zmeura de aur”. Nu ma mai mira de ce un astfel de asa-zis pastor adventist predica basme (filme) pentru ca sursa lui este filmografia si filosofia Hollywood-ului. O filosofie care nu se regaseste in Biblie. Ramane, deci, cum am stabilit: basmolog 🙂

Pe basmolog il deranjeaza “teologia oficiala”, la fel ca si pe mentorul si colegii sai. Nu conteaza ca Biblia are propria ei filosofie si hermeneutica, basmologia poate prezenta orice este senzational, paradoxal, superficial, sau . . . chiar federal (in teologie). Zice el ca isi aminteste de “semnul lui Isus”. Adica semnul crucii. Din pacate nu stie ce vorbeste. Crucea prezinta un Dumnezeu al dreptatii si al harului in acelasi timp, echilibrat, dar pentru basmolog este suficient harul. Il deranjeaza un Dumnezeu al judecatii, care judeca lumea si universul prin cruce. Il deranjeaza sangele care a curs la cruce, iar basmele trebuie sa fie frumoase, dulci, sa gadile placut urechile enoriasilor care inghit mesajul dulce in gura, dar . . . care se va dovedi amar in pantece intr-o zi. Cred si eu ca pastorasul nu poate adopta un astfel de Dumnezeu, nu se potriveste cu umanismul neo-ateu sau semi-agnostic. Asa ca, ramane din nou cum am stabilit: basmologie.

Pe deasupra, pastorasul nu stie ce este hermeneutica (ba spune chiar ca are greata cand aude de ea), tot ce stie in acest domeniu este o expresie, “hermeneutica porcului”, pe care tot de la mentorul sau a invatat-o (si nu are nici o jena sa ne spuna intr-un comentariu ca si azi tot asta face, atat poate, imitatio Edi). Pretinde ca Dumnezeu a fost “invinovatit” si ca el, pastorasul basmolog a fost chemat sa il dezvinovateasca, sa il apere. Te cred si eu, daca vezi prea multe filme cu eroi fantasmagorici ajungi chiar sa te crezi unul. Si dureroasa va fi trezirea la realitate . . . Asadar, tot in domeniul basmologic se invarte.

Pe langa “hermeneutica porcului”, pastorasul basmolog a mai invatat (tot de la mentorul sau, of course) si expresia “gardienii revolutiei”. I se pare lui ca suna bine, are rezonanta, prinde la publicul neinformat. La fel ca si “sindromul Stockholm”. Vorbe repetate pentru impresie artistica, deh, basmul trebuie sa te tina treaz. Dar vorbe goale, fara continut. Ah, dar ce spun eu, ele sunt pline de semnificatie. Pentru ca se aplica altora, nu pastorasului. Sentimentele din spatele acestor etichetari nu pot fi ignorate. Cu astfel de vorbe goale incearca sa se prezinte informat, la zi cu evenimentele, cu stirile. Pacat ca nu este macar la fel de informat si cu Biblia, macar la nivelul acesta de flanelograf. Acolo este marea lacuna. Basmele sunt un paleativ pentru compensarea cunostintelor obligatorii, minime pentru un pastor. Fie el si basmolog.

Ceea ce este mai trist este insa faptul ca basmologul se crede superior celorlalti pentru ca este venit dintre “neamuri”. Aroganta poate fi explicabila, iar pastorasul nu se sfieste chiar sa se mandreasca cu lipsa lui de pregatire: “N-am crescut cu texte, . . . Nu cunosc flanelograful, mi-e străină măsuța cu nisip.” Lipsa educatiei religioase de baza este mai mult decat vizibila. In schimb, cunostintele cinematografice sunt la zi. Ce ne trebuie mai mult decat “un susur bland” pe la ureche? Ii compatimesc pe enoriasii care chiar cred basmele mediatizate. Neo-ateismul este sustinut de enoriasi si platit de biserica Adventista. Ca in basme. Doar ca este o realitate trista.

Incheierea este apoteotica: “Și dacă nu este dumnezeu, atunci de ce ne-ar fi frică să-i demolăm statuia?” Scopul pastorasului este reliefat in toata grandoarea lui: sa demoleze. Pentru ca oricum nu exista Dumnezeu, nu-i asa? A-teism de toata frumusetea. La sunetele unui astfel de charmeur, Sarpele apare in toata splendoarea. Eu citesc in Scriptura despre un Dumnezeu care zideste, restaureaza, reface, salveaza ceea ce demoleaza Sarpele cu coada lui. Voi cum cititi?

P.S. Buciumanul pe care il apara basmologul ar trebui sa poata ZZZZZZZ noaptea. Cu nevinovatie. De ce ii sunt noptile agitate, oare?

Advertisements

February 1, 2011 - Posted by | adventist, Ateism, Biblia, biserica, diaspora, opinii, Romania, Teologie

1 Comment »

  1. ehe, cum am ratat postul asta pana acum? referitor la cei 2 basmologi de capatai, maestrul si ucenicul, m-a tot mirat performanta lor de a predica ateismul si de a fi in acelasi timp sponsorizati de credinciosi. asta da performanta!

    Comment by oli | February 8, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: