Masa Tacerii

Coltul adventist

Adventismul european si implicarea femeilor in biserica – 3


Este interesant de urmarit care este procentajul feminin intre studentii la teologie pastorala in scolile Adventiste europene.

La Colegiul Newbold (Marea Britanie): 25 din cei 125 de studenti in teologie (undergraduate), si 11 din cei 28 “post-graduate”, adica aproximativ 25%. O singura studenta (din Serbia) se afla in programul de doctorat. Autoarea studiului este de parere ca, datorita conservatorismului Adventistilor din Serbia, singura ei sansa este sa lucreze intr-o biserica Sarba din diaspora. Daca va fi acceptata.

La Universitatea Collonges (Franta): 30% din cei 80 de studenti in teologie (undergraduate). Doar 10% din acestea doresc sau au sanse sa ajunga pastori.

La Universitatea Friedensau (Germania): 25% din cei 110 studenti in teologie (undergraduate). Desi stiu ca nu vor fi angajate, sotiile unora din studentii in teologie au decis sa continue in acelasi domeniu.

La Colegiul Villa Aurora (Italia): 20% din cei 50 de studenti in teologie (undergraduate).

La Colegiul Sagunto (Spania): 20% din studentii in teologie (undergraduate).

La Seminarul de la Bogenhofen (Austria): nu exista informatii precise, la data publicarii sondajului, dar consensul pare sa fie ca sunt foarte putine.

La Institutul Teologic Adventist de la Cernica: exista foarte putine studente in Teologie Pastorala (2-3), si doar una singura in programul de Master in Teologie oferit de Universitatea Andrews la Cernica (dupa care studentii pot fi angajati in pastoratie). Imi amintesc de entuziasmul cu care a fost aplaudat Directorul departamentului Educatie la Uniune, Adalbert Orban, cand a anuntat public la Sala Polivalenta in 1990 ca Uniunea a decis ca si fetele sa poata studia teologia pastorala. Ce s-a ales de promisiunea facuta atunci?

Advertisements

January 30, 2011 - Posted by | adventist, biserica, diaspora, Europa, misiune, Romania, Teologie, tineri, ValueGenesis

1 Comment »

  1. Cred că este vorba mai mult de… mentalitatea pe care o au oamenii cu privire la pastoraţie, la funcţia de “pastor”.

    Problema pleacă mai degrabă din proţap, din cultura pe care o au oamenii; şi în legătură cu aceasta aş fi interesat de rezultatele unui sondaj, în care ar fi întrebat, câte fete îşi doresc să studieze teologia, de ce “da”, de ce “nu”.

    Comment by Francisc | January 30, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: