Masa Tacerii

Coltul adventist

In memoriam – A. Graham Maxwell


Teologia adventista are cateva personalitati marcante, fie prin pozitiile radicale adoptate, fie prin radicalismul celor care i-au atacat. Graham Maxwell face parte dintre cei din urma.

Nascut in Watford, Anglia, pe 18 Iulie 1921, Graham este unul din fiii lui Arthur Maxwell, cunoscut ca “unchiul Arthur”, autorul celebrei serii de povestiri pentru copii Bedtime Stories. Desi familia Maxwell se muta in Statele Unite ale Americii in 1936, locuitorii din Watford pastreaza si azi o amintire deosebita familiei Maxwell. O amintire nu mai putin vie pastreaza familiei Maxwell intreaga biserica adventista din Marea Britanie, a carei viziune teologica a fost influentata de acestia.

Graham Maxwell studiaza la Pacific Union College de unde absolva in 1943 cu un dublu BA in Pastoratie si Limbi biblice, pentru ca doar un an mai tarziu sa-si obtina Masterul in Limbi biblice de la aceeasi institutie. Un foarte bun cunoscator al nuantelor limbii grecesti, devine un specialist in nuantele interpretarii Noului Testament. Inca student fiind, in 1942 este invitat sa predea limba greaca si materii de Noul Testament, si isi continua activitatea ca profesor la Pacific Union College intre 1944 si 1961. Toti cei care au studiat greaca cu Graham Maxwell vorbesc despre stilul sau ferm dar extrem de eficient de predare imbinat cu un umor britanic sanatos si arta naratiunii si persuasiunii. In 1959 isi obtine doctoratul de la Universitatea din Chicago/Divinity School scriind o disertatie despre Elementele interpretarii si traducerii Noului Testament (mai ales epistola catre Romani).

L-am cunoscut pe Graham in 1995 cand acesta a vizitat colegiul Newbold dupa sesiunea Conferintei Generale din Utrecht, Olanda. Ulterior l-am vizitat in California de anul nou la trecerea in celebrul an 2000 unde am discutat si despre acuzatiile care i se aduceau cu privire la teoria conform careia Isus ar fi venit sa ne ofere un model de viata si nu neaparat ca jertfa de ispasire. M-a intrebat “mi-ai citit cartile?” I-am raspuns ca doar una din ele, Este Dumnezeu vrednic de incredere? M-a provocat sa le citesc cu atentie si sa ii spun ce parere am si unde cred ca acuzatiile aduse ar putea fi adevarate. Cu ocazia aceasta am revizuit traducerea celor doua carti in limba romana (a doua fiind Slujitori sau Prieteni?).

Am apreciat spiritul sau noncombativ dar in acelasi timp profund. Oridecate ori era atacat, raspundea: “Spune-mi mai mult despre felul cum intelegi tu aspectele acestea.” In loc sa se apere il lasa pe partenerul de discutie sa-si prezinte cazul.

Graham Maxwell ramane cunoscut pentru obiceiul sau de a parcurge in fiecare an cele 66 de carti ale Bibliei in clasa de Scoala de Sabat la care participa si pentru imaginea echilibrata si placuta a lui Dumnezeu pe care a prezentat-o, aceea de prieten al nostru. Fie ca au fost de acord cu el sau nu, cei ce l-au cunoscut pastreaza amintirea unui om a carui preocupare si interes a fost in permanenta prietenul sau, Tatal ceresc.

Graham Maxwell a incetat din viata pe 28 Noiembrie 2010.

Advertisements

December 30, 2010 - Posted by | adventist, Biblia, biserica, Dialog, istorie, Teologie

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: