Masa Tacerii

Coltul adventist

Cui ne inchinam pe 25 Decembrie?


Citeam saptamana aceasta stirile de pe canalul de stiri adventist. Se remarca activitatile care se incadreaza in traditia crestina ce comemoreaza nasterea Mantuitorului pe 25 Decembrie. Daca o stire preluata de pe MediaSud mentioneaza ca “Un grup de copii din mai multe localitati teleormanene a prevestit prin cantece si versuri apropierea Nasterii Domnului,” AARC se refera la “o serie de cântece specifice evenimentului nașterii Domnului Isus.” Concertul ADRA la Pascani poarta titlul “Popas la Iesle,” in timp ce concertul AMICUS la Parlamentul Romaniei s-a desfasurat sub egida “Mesia printre noi.” In multe parti ale tarii, in orasele mai mari, asistam la “scene ale nativitatii” organizate de biserica adventista locala. Am o curiozitate: a adoptat biserica adventista traditia crestina a sarbatoririi nasterii Mantuitorului la 25 Decembrie? Care este baza biblica pentru o astfel de traditie? Mai credem in principiul “Sola Scriptura” si in detaliile legate de timpul nasterii Mantuitorului?

Daca biserica adventista nu o mai face, iata ca sunt altii care simt nevoia unei clarificari si de care Dumnezeu se foloseste pentru a atrage atentia asupra “amanuntelor“:

“Evenimentul istoric al naşterii miraculoase, dintr-o fecioară anunţată de un arhanghel, a fost mai întâi îmbâcsit de rămăşiţele unor tradiţii mai vechi. Bradul este arborele Yggdrasil din mitologia nordică, ornamentat cu planetele din tradiţia magilor iranieni. Pe 25 decembrie se sărbătorea, în tradiţia păgână, moartea vechiului an şi începutul celui nou. Colindele (vechile calende romane) sunt de asemenea cântece străvechi adaptate la noua lume creştină. . . .

În tradiţie creştină, lucrurile sunt la fel de înceţoşate. Ca personaj istoric, Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie şi probabil nici măcar în primul an al propriei sale ere. Se crede azi că era, de fapt, un om de peste patruzeci de ani când a fost pus pe cruce. Viaţa şi faptele sale nu sunt menţionate în niciunul dintre documentele vremii.

El trăieşte, cu o intensitate extraordinară, exclusiv în puţinele şi contradictoriile Evanghelii, scrise la decenii după crucificare. Dar cine le mai citeşte cu adevărat, cu propria sa minte şi inimă, şi nu prin filtrul dogmelor care le acaparează şi le falsifică?

Ne numim creştini, dar nu ştim ce-nseamnă asta şi, de fapt, prea puţin ne pasă. Nici măcar de Sărbători nu ne amintim să citim din Evanghelii, să ne gândim măcar câteva ore la enigma nesfârşită a ceea ce s-a petrecut în acele vremuri, dincolo de legendă şi mit.

Crăciunul ar trebui să fie nu sărbătoarea lui Moş Crăciun care soseşte tras de reni, ci un moment de meditaţie despre cel mai bun, mai inteligent, mai modest şi până la urmă mai normal om care s-a născut vreodată pe Pământ. Căci e atât de greu să fii om întreg, încât trebuie să fii fiul lui Dumnezeu pentru asta.

Ne numim creştini, dar nu înţelegem viaţa lui Iisus, nu ştim ce e credinţa, nu avem idee despre cum am putea s-o integrăm în viaţa modernă fără stridenţe şi fundamentalisme. De aceea preferăm să ne dedăm la inofensive, dar jalnice rituri de substitut. Generaţie după generaţie, suntem orbi care călăuzesc alţi orbi.

Tot ce rămâne din sfintele noastre sărbători e o poză cu băiatul zâmbind fericit, lângă brad, cu o cutie în braţe. Cine ştie, îţi spui încurcat, poate că Iisus e satisfăcut şi cu asta.”

Advertisements

December 24, 2010 - Posted by | ADRA, adventist, Biblia, biserica, istorie, misiune, Romania, societate/cultura

3 Comments »

 1. Mi-a placut articolul domnului Mircea Cartarescu de pe http://www.evz.ro. De ce nu ati scris si despre modul cum sarbatoreste domnia sa Craciunul, desi stie ce inseamna sarbatoarea? Scria undeva… mai sus. Ati preluat doar ceea ce v-a placut din articol.

  Dar daca ati avut ocazia sa va folositi de articol pentru a lovi in cineva… de ce sa nu o folositi.

  De curiozitate… ce veti face zilele acestea? (Am evitat sa va intreb cum sarbatoriti Craciunul.)

  Oricum… va urez sa fiti bun zilele acestea!

  Comment by NiBo | December 24, 2010 | Reply

  • Nu am intentionat sa lovesc in nimeni, ci am apreciat faptul ca Mircea Cartarescu se detaseaza de mesajul traditional si indica idiosincrazia pretentiei ca sarbatoarea craciunului ar avea ceva de-a face cu nasterea Mantuitorului. Neexistand aceasta legatura, fiecare este liber sa petreaca zilele acestea cum doreste, inclusiv domnia sa. In sens opus, o biserica ce obisnuia sa indice futilitatea unei sarbatori crestine legata de data de 25 Decembrie pare sa-si fi pierdut mesajul si sa adopte din ce in ce mai mult traditia in detrimentul indicatiilor biblice cu privire la nasterea Mantuitorului. Personal, traiesc zilele acestea istoria nasterii in mod real 🙂

   Comment by admin | December 24, 2010 | Reply

 2. Nu văd cine ţine blogul acesta, nici cine semnează articolul, dar ca să nu mă repet, şi fiindcă am scris mai mult pe tema aceasta, v-aş invita la o pagină de pe saitul meu http://www.florinlaiu.com/raspundem/dezbateri/152-crciun-adventist-.html
  Creştinii care cred în obligativitatea şi meritele sărbătorilor calendaristice au probleme cu Biblia. Cu atât mai rău cu cât le sărbătoresc într-un stil lumesc, predominant păgân. Dar cred că şi noi avem probleme teologice şi spirituale profunde, când respingem în mod superstiţios sărbătorile, în special pe cele religioase (evreieşti, creştine etc.). Cred că avem oarecare alergie culturală care crează tensiuni inutile, sau cel puţin izolare şi exclusivism faţă de ceilalţi, şi încordări duhovniceşti între noi. Nici un suflet nu se va pierde pentru că a ţinut Crăciunul. Nici nu se va câştiga cu asta. Dar este un mod de a fi normal, de a fi destul de grec cu grecii, ca să poţi sta la aceeaşi masă spirituală. Fără şorici şi spirtoase, bineînţeles.

  Comment by Forin Lăiu | December 28, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: