Masa Tacerii

Coltul adventist

Clopotei


Adoptand o mentalitate larg raspandita in lumea evanghelica, prietenii mei adventisti “agnostici” se simt deranjati de un Dumnezeu in fata caruia esti responsabil. Si, in consecinta, incearca discreditarea primei parti a Scripturii. “Vechiul” Testament este caduc, expirat, nu mai are aplicabilitate pentru ei. Chiar si exegeza lor este “corecta” atunci cand aparitia unor termeni se intampla sa fie in prima parte a Scripturii, si declara ca, subit, termenii respectivi in Vechiul Testament sunt “obscuri”. Nici macar principiile morale nu sunt recunoscute ca fiind divine, ci etica este definita de ei insisi. In fapt, principiile morale tin, zic ei, de relatie, fie cu Dumnezeu (chiar daca nu-i recunosc existenta, ce te bagi tu!), fie cu semenii. Cu unii, doar. Daca celelalte principii morale sunt recunoscute macar cu jumatate de gura, cand vine vorba despre Sabat prietenii mei sar de-o schioapa. L-au desfiintat. Cica “sabatizarea” este importanta, nu timpul stabilit pentru aceasta. Logic, nu? Daca creatiunea nu a avut loc asa cum spune Biblia (e un mit, nu-i asa?), ziua nu mai este zi, saptamana este o conventie sociala, si atat. Ba, spune un amic, pana la Moise si Exod nu a existat sabatizare. Ca sa vezi! Dar nu doar Sabatul deranjeaza, ci si alte principii enuntate in prima parte a Scripturii, precum alimentele numite “curate sau necurate”. Nu fac aici apologia pasajelor care vorbesc despre diferitele animale, nici nu discut asa-zisele argumente ale iresponsabililor. Sunt, insa, uimit de ipocrizia acestor “apostoli” ai curatiei tuturor lucrurilor: cand ii intrebi daca ar consuma porc, fie evita raspunsul, fie spun ca nu, dar imediat precizeaza ca nu din cauza vreunei interdictii biblice, ci pentru ca asa s-au obisnuit. Adica nu Biblia este cea care le determina alegerea ci ei insisi sunt propria lor unitate de masura. Daca, insa, nu ar fi fost Biblia sa mentioneze aceste diferente, si eventual familiile in care au crescut si care i-au format, ar mai fi discutat astazi despre inutilitatea evitarii alimentelor declarate de Biblie “necurate”? Sau desfiintarea autoritatii Scripturii si a lui Dumnezeu este mai importanta pentru ei decat onestitatea? Sarpele are coada lunga! Cu clopotei.

Advertisements

August 21, 2010 - Posted by | adventist, Biblia, biserica, evanghelici, Romania, societate/cultura

2 Comments »

  1. Dragule, m-ai intrebat daca am mincat porc si nu ti-am raspuns? Sint cam multe si cam importante lucrurile despre care NU vorbesti.

    Comment by polihronu | August 22, 2010 | Reply

    • Sa inteleg ca te simti vizat de intrebare? 🙂 Sigur, nu vom putea discuta TOATE lucrurile, dar daca e ceva in particular care te-ar interesa, exprima-te.

      Comment by admin | August 22, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: