Masa Tacerii

Coltul adventist

Intre-bari


Protestul a nascut reactii diverse. Printre acestea se numara si cateva mesaje ce contin referiri virulente la asa-zisele motivatii “ascunse” ale autorului protestului. Trist este faptul ca cel putin doua din mesaje vin din partea unui lider spiritual care demonstreaza ca nu poate face deosebire intre ceea ce este drept si ceea ce este nedrept, sau ceea ce este corect si ceea ce este incorect. Sa detaliez.

Daca in primul mesaj se foloseste terminologia “presupusul furt,” in cel de-al doilea se afirma si ca exista un “presupus hot.” Recitirea Protestului clarifica faptul ca am sesizat disparitia obiectelor cu pricina, fara a mentiona categoria la care se inscrie gestul. Nu cred in rapirea secreta a monitoarelor si nici in scenarii de gen “Project Philadelphia.” Disparitia implica o mana umana.

Ambele mesaje acuza “intentia ascunsa” de a critica si incrimina delegatia romana la sesiunea GC (desi e clar ca daca s-ar fi confirmat informatia initiala intreaga delegatie romana ar fi purtat blamul), avand “polite de platit Uniunii Romane” si folosind “speculatii rautacioase.” Sunt strain de astfel de intentii, dar nu pot sa nu observ ca cine acuza de “speculatii rautacioase” stie sa le foloseasca din plin. Protestul este un gest normal in urma unei actiuni iresponsabile a unor persoane fara tangenta cu proiectul romanesc. Faptul ca monitoarele s-au gasit si ca istoria s-a incheiat cu bine nu justifica gestul “bine intentionat” al nimanui. Prefer sa nu dezvolt ideea ca toate persoanele care ar fi putut sa anunte locatia monitoarelor nu au facut-o decat dupa ce s-a dat alarma si Protestul a fost publicat. Este o realitate incontestabila.

Problema principala a fost disparitia monitoarelor, indiferent de motivatia mai mult sau mai putin buna a celor ce au savarsit gestul. Se sustine ca monitoarele au fost “parasite” sambata seara, si ca cei doi implicati in disparitia subita a monitoarelor “le-au pus in siguranta.” Cine le ameninta? Fata de cine trebuia sa le protejeze? Au stat zece zile si noua nopti in complexul expozitional si nimeni nu le-a pus gand rau. Pana sambata seara cand “binevoitori” s-au gandit la “drobul de sare.”

Cel ce face astfel de declaratii stia foarte bine ca o echipa urma sa mearga duminica dimineata, in timpul alocat oficial evacuarii standurilor din spatiul expozitional pentru a dezasambla proiectul romanesc. Pe langa aspectul hilar al motivatiei invocate, ma intreb ce ar fi facut orice persoana normala cand constata lipsa unor astfel de obiecte de valoare. Inteleg acum ca trebuia sa tacem, pana cand persoanele care au actionat de capul lor, fara sa intrebe pe nimeni, ar fi catadicsit sa-si aduca aminte ce au facut cu cateva zile sau cativa ani inainte. Cine i-a autorizat pe cei doi sa actioneze, mai ales ca nici nu apartineau bisericii romanesti din Atlanta? Sau se considera ca standul romanesc este un fel de bun comun si ca fiecare poate face ce vrea cu ce gaseste in el?

Se afirma ca “nimeni dintre cei care mai erau in sala dupa 11:00 pm nu le-a interzis sa actioneze.” E ca si cum ai spune ca, pentru ca nu te-a prins politia esti negustor cinstit. Nu aflam insa raspuns la intrebarea “De ce se aflau inca in sala expozitionala, desi nu erau expozanti, la cel putin jumatate de ora dupa inchiderea oficiala a expozitiei?” Probabil ca organizatorii oficiali vor trebui sa lamureasca acest aspect.

Regret ca un lider spiritual adventist roman poate scuza o astfel de gafa (despre scuzele de rigoare nici nu am curajul sa astept sa apara). Regret ca anormalul este declarat normal, chiar justificat. Regret ca Uniunea romana a fost implicata indirect in povestea aceasta. Sper ca lectia sa fie invatata, chiar daca are un gust amar.

Advertisements

July 7, 2010 - Posted by | adventist, biserica, diaspora, Romania

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: