Masa Tacerii

Coltul adventist

Unde sunt tinerii?


Se intampla in 1990. Participam la prima sesiune a Conferintei Generale de dupa caderea Cortinei de Fier, in Indianapolis. M-am alaturat unui grup de tineri pe tot parcursul sesiunii, grup eterogen si multietnic de la care invatam sa “citesc” ceea ce se petrecea. Unii dintre ei lucrau in administratia Conferintei Generale, altii ca invatatori in scolile denominationale, iar altii erau studenti, piloti, constructori, fermieri, etc. Cu totii erau entuziasmati de noul val ce parea sa schimbe fata bisericii la cel mai inalt nivel. Se vorbea despre faptul ca, daca pana atunci tinerilor li se oferise o felie din placinta, acum li se va incredinta toata placinta. Au rasarit peste noapte tot felul de carti, asociatii si organizatii care aveau in denumirea lor inclusa “placinta“. Presedintele recent ales, Robert Folkenberg avea 49 de ani si nu fusese pana atunci decat presedinte de Conferinta, fara sa treaca pe la nivel de Uniune sau Diviziune. Vantul schimbarii parea favorabil, si alegerea unui presedinte atat de tanar dadea sperante. Dar . . .

Au trecut 20 de ani si situatia nu s-a schimbat. Dimpotriva. “The Pie Ministries” nu stim daca mai exista, persoane tinere in departamente nu prea se zaresc, la varf nici atat. Pe parcursul mandatului sau ex-presedintele Jan Paulsen a tot “vorbit” cu tinerii in sesiuni televizate si presupus ne-“script”-ate, neregizate. I-a incurajat sa se implice. Verbal. Dar practic? Este inca neclar daca a vrut si nu a putut, sau daca a fost doar o intentie fara un plan concret. Este posibil ca si aparatul adminsitrativ sa se fi opus, in ciuda intentiilor bune. Poate ca vreodata vom afla. Deocamdata, nu am vazut vreun lider propus care sa refuze pozitia cerand comitetului sau propunand sa se gandeasca la o persoana mai tanara. Nici Jan Paulsen nu a facut-o, si nu a dat semnale ca era pregatit sa iasa la pensie.

Ted Wilson are 60 de ani. Nu e o varsta tanara. Nici capat de linie. Dar daca vorbim de tineri, de ce nu putem arata persoane capabile care sa aiba o varsta si o viziune infloritoare? Daca tot s-a vorbit de tineri timp de 20 de ani, ce s-a facut in privinta pregatirii lor, a implicarii in administratie, a relatiei mentor-discipol, a instruirii? Dupa acceptarea pozitiei, si trezorierul Bob Lemon declara ca incurajeaza numirea si alegerea tinerilor. De ce nu a facut aceasta declaratie inainte sau cand i s-a oferit pozitia? O astfel de atitudine are nuante puternice de ipocrizie ce umbresc “placinta” oferita tinerilor cu eticheta “proaspat” sau “abia scoasa din cuptor”. Iar, din pacate, tinerii nu mai au rabdare sa astepte iesirea la pensie a celor ce iau forma scaunelor de care s-au lipit. Sub influenta unei societati din ce in ce mai rapide si mai agitate, tinerii doresc schimbarea astazi, eventual ieri. Majoritatea abandoneaza corabia care are din ce in ce mai multi “xx-genari”.

Un astfel de scenariu lasa deschisa poarta ca tinerii care vor mai fi disponibili si electibili sa fie doar dintre cei rapace, care isi cunosc scopul, si au rabdare sa astepte pana cand scaunul devine vacant. Din pacate, scaunul va fi ocupat de persoane carieriste cu scopuri total diferite de misiunea bisericii. Propun sa se comande de pe acum cosciuge in forma de scaun, precum unele destinate faraonilor. Suntem inca in robia Egipteana . . .

Advertisements

June 27, 2010 - Posted by | adventist, biserica, misiune

1 Comment »

  1. Ca sa fie reprezentate toate categoriile cred ca totul ar trebui cu adevarat lasat in “mana” Domnului si sa se numeasca persoanele prin procedeul “Loto” (sau Bingo). Factorul uman ar avea atunci implicatii minimale in alegeri.

    Comment by kla | June 27, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: