Masa Tacerii

Coltul adventist

Presedintele


Prima pozitie in ierarhia bisericii adventiste mondiale a fost decisa. Ted Wilson, fiul unui alt fost presedinte GC, a fost ales sa conduca in forma umana biserica adventista. Reactiile sunt impartite. Cunoscut pentru declaratii cu tenta fundamentalista, Ted Wilson a fost sustinut de reprezentantii adventistilor din zone ale globului care nu aveau sanse sa-si sustina propriul candidat. Votul din comitetul de numiri a fost in realitate foarte strans, intrucat diferenta dintre voturile exprimate “pentru” sau “impotriva” si totalul membrilor comitetului cu drept de vot este semnificativa, numarul abtinerilor nefiind anuntat si trezind astfel interesul. Numele lui Ted Wilson a mai fost luat in discutie in doua sesiuni anterioare, ultima data fiind la o diferenta mica de voturi fata de Jan Paulsen. Detaliile discutiilor din comitet nu sunt inca publice, dar fara indoiala vor deveni intrucat subiectul este destul de controversat.

Exista semne de intrebare in ce priveste eficienta sa administrativa. In urma sa, mai ales in Diviziunea Euro-Asia si ca presedinte al editurii Review and Herald, nu au ramas rezultate incurajatoare. Nici ca vicepresedinte nu s-a remarcat printr-o viziune deosebita sau un echilibru tactic. Ceea ce ingrijoreaza sunt declaratiile lui referitoare la subiecte fierbiniti precum hirotonirea femeilor sau restructurarea bisericii si a Manualului acesteia. Nu exista prea multe declaratii in ce ii priveste pe tineri. Vor mai fi promovati? Nu stim inca exact care ii este stategia pe care o va propune.

Pe de alta parte, Ted Wilson a lucrat in zona Ortodoxismului, si este de asteptat sa includa in viziunea lui o mai mare preocupare pentru aceasta zona a globului neglijata de catre Adventisti in buna masura. Infiintarea unui centru de studiu pentru lumea Ortodoxa este un plan mai vechi care a fost permanent trecut pe lista de asteptare de catre administratiile precedente. In plus, Wilson pare un om decis sa caute sprijin la Dumnezeu, ceea ce este un indiciu bun. In primul sau interviu, la HopeTV, a subliniat repetat ca un lider trebuie sa ii asculte pe cei din jur cu care lucreaza. Sa speram ca nu ii va auzi doar. Spiritualitatea este necesara. Dar daca spiritualitatea ramane doar o caracteristica personala care nu se exprima in mod practic ne confruntam cu un handicap.

Ramane de vazut cine sunt cei care il vor completa in echipa de vicepresdedinti. Ramanem pe receptie.

Advertisements

June 26, 2010 - Posted by | adventist, biserica, misiune

4 Comments »

 1. Deja am vazut comentarii preocupate de situatia locativa. (Se va muta sau nu in resedinta fostului presedinte?)

  Comment by kla | June 27, 2010 | Reply

  • Eu cred ca este o discutie neavenita. Omul locuieste de ani buni in zona Washington DC si nu cred ca locuinta este principalul element care ii va defini mandatul. Conferinta Generala nu are o “Casa Alba”.

   Comment by admin | June 27, 2010 | Reply

 2. Multumesc ptr ceva mai multe detalii decat au fost facute cunoscut pana acum. Interesant intr-adevar. Sa speram ca cei din noua conducere se vor lasa calauziti de Dumenezeu. Usor de zis, mai greu de facut. (si nu vorbesc de pe pozitia vreunuia care ar fi mai bun de cat altii…).

  Daca e sa ne luam dupa pedigree, nu stiu daca ne putem astepta la lucruri foarte bune… Sa-i ajute Dumnezeu sa nu faca greseli similare cu ale tatalui sau Neal C.Wilson.

  Comment by Daniel Ionita | June 27, 2010 | Reply

  • Cei care ii sunt apropiati si il cunosc personal spun ca este un om cu care se poate lucra. Problema principala, care reiese si din primele interviuri, este lipsa unei viziuni de ansamblu si a unei strategii clare. Comparati declaratiile facute de Ted Wilson cu cele ale ex-presedintelui Jan Paulsen (vezi raportul lui de final). Daca va avea vicepresedinti si sfatuitori buni, cu viziune inspirata, sunt sanse sa nu repete greselile tatalui. Daca se va implica in controverse intre asa-zisii liberali si conservatori, ma tem ca vom asista la o polarizare si o posibila rupere a unitatii bisericii care are aceasta tendinta cu cat creste mai mult.

   Comment by admin | June 27, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: