Masa Tacerii

Coltul adventist

ValueGenesis Romania – 2


Sa revenim la cateva date cu privire la motivatia si credibilitatea studiului. Initiativa este laudabila, si mult intarziata. De remarcat ca, desi tendinta ca tinerii sa paraseasca biserica a fost observata de decenii, a existat o teama fata de confruntarea cu rezultatele unui studiu statistic. De fapt studiul nici nu a fost publicat pana acum ci a fost transmis pe filiera bisericii catre (unii) pastori si eventual liderii de tineret. Este drept ca imaginea tinerilor adventisti reflectata de studiu nu este una placuta, aceasta fiind si motivatia probabila pentru care studiul nu este public. Perceptia tinerilor adventisti cu privire la biserica lor nu poate fi ascunsa, desi nu trebuie pierdut din vedere faptul ca adventistii romani sunt mult mai grijulii cu imaginea bisericii decat tinerii occidentali.

Studiul initial a fost facut in America de Nord in doua reprize la interval de 10 ani (1990, 2000). Au existat studii similare ulterioare in America de Sud si Australia. Europa s-a trezit mai tarziu, desi rata „hemoragiei” tinerilor este cea mai ridicata. Dar mai bine mai tarziu decat . . . deloc. In ce priveste intentia declarata, aceasta variaza, ceea ce trezeste indoiala. Desi declaratia initiala (Manuela Casti, 2006) vizeaza descoperirea imaginii tinerilor adventisti despre biserica, relevanta ei, si implicarea lor in cadrul acesteia, Zenobia Niculita vorbeste si despre o strategie misionara care ar trebui dezvoltata cultural. Nu este clar daca strategia ii vizeaza pe tinerii adventisti (desi lor li se adreseaza intrebarile) sau pe cei din afara bisericii (care fac parte din tinta de misiune).

In ce consta aspectul cultural? Intrebarile nu par sa fie individualizate pe grupuri de tari sau pe fiecare limba vorbita in cele 17 tari in care s-a desfasurat sondajul. Cultural vorbind, tinerii adventisti romani din diaspora unde sunt catalogati? Ei nu mai reprezinta realitatea romaneasca, dar nici pe cea din tara de adoptie. Alaturarea lor oricarei alternative distorsioneaza rezultatul. Spre exemplu, tinerii adventisti romani vor constitui o majoritate in Spania. Sunt raspunsurile lor relevante pentru realitatea spaniola? In cazul in care se alatura celor „de acasa” situatia este la fel de neclara: lipsa studiului Bibliei este o tendinta generalizata, sau se datoreaza conditiilor de viata si munca in care se afla tinerii adventisti in diaspora? Consultand dezbaterea de pe tin.ro la acest subiect constat ca celor din diaspora li s-a oferit doar alternativa – parintii sunt membri la biserica spaniola/italiana/franceza/etc, te alaturi nationalitatilor respective;daca nu, considera-te roman. (va urma)

Advertisements

January 11, 2010 - Posted by | adventist, biserica, diaspora, forum, misiune, tineri, ValueGenesis

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: