Masa Tacerii

Coltul adventist

ValueGenesis Romania – 1


In August 2008, Zenobia Niculita publica un articol in Curierul Adventist enumerand rezultatele studiului ValueGenesis Europe in varianta romaneasca. Intrucat nu sunt disponibile datele referitoare la alte tari, ma voi referi la studiul despre tinerii romani. Zenobia incearca sa ne ofere o imagine de ansamblu a tineretului adventist intre 14 si 25 de ani. Iata cateva din rezultatele preliminare pe care le prezinta. In ce priveste familia, ea ne asigura ca „tinerii îşi evaluează pozitiv familiile, că le consideră stabile, de referinţă în existenţa lor,” iar ” rolul mamei în viaţa spiritual-religioasă a familiei este mai pregnant decât al tatălui,” ceea ce pentru Zenobia este un factor “contraintuitiv si antitraditional.” Nu este trecut cu vederea faptul ca familia nu mai are activitati religioase comune.

In ce priveste biserica, tinerii apreciaza ca aceasta nu are o viziune, sau aceasta nu este clara, pastorul ocupandu-se mai mult de aspectele interne (servicii de inchinare, predicare, rezolvarea conflictelor, etc) decat de misiune. Cu toate acestea, un procentaj ridicat apreciaza ca vor ramane in biserica si pe viitor, desi motivatia studiului este tocmai plecarea tinerilor din biserica.

Devotiunea este capitolul alarmant, intrucat extrem de putin tineri mai citesc Biblia sau alte scrieri spirituale sau religioase. Marea majoritate prefera audio-vizualul, de unde obtin informatiile religioase la mana a doua, deja interpretate. Nu este de mirare ca tinerii au o conceptie deformata despre Dumnezeu, sau ca percep mantuirea ca pe un schimb cu Dumnezeu pe baza faptelor lor bune. Nici cifrele care indica realitatea dureroasa a prezentei abuzului in familii, biserica si viata lor personala, precum si prezenta intr-un procent ridicat a comportamentelor de risc (droguri, sex, tentative de sinucidere, etc) nu ar trebui sa mai surprinda in lipsa unui contact cu sursa spirituala.
(va urma)

Advertisements

January 10, 2010 - Posted by | adventist, biserica, tineri, ValueGenesis

4 Comments »

 1. Concluziile pe care le enumerati aici au ca punct de plecare articolul Zenobiei Niculita sau ati avut acces la ceva mai multa informatie?

  Comment by klaher | January 11, 2010 | Reply

  • Acestea sunt in mare concluziile Zenobiei Niculita, dar voi reveni cu detalii din varianta de studiu distribuita selectiv. Comisia care a organizat sondajul la nivel european, din cate stiu, nu a pus la dispozitie Uniunii romane mai mult de atat. Daca aveti informatii suplimentare, ar fi utile. Pe un rezultat la prima mana, neinterpretat, se pot face si alte corelari.

   Comment by admin | January 11, 2010 | Reply

 2. Evident ca daca cei de la Uniune nu au informatii suplimentare eu sunt la “ani lumina” de asa ceva. Mi s-a facut la un moment dat o oferta de a face parte dintr-o echipa care sa analizeze rezultatele (se pare ca ZN a facut parte – cel putin asa a declarat unor cursanti de la Cernica si faptul ca acea declaratie este adevarata se poate remarca si din materialul publicat in CA). Am declinat oferta respectiva.
  Oricum s-a vazut ulterior ca nu li s-a pus la dispozitia echipei romanesti de analiza baza de date ci doar rezultatele unor prelucrari la nivel national. Asa ca s-a lucrat cu “materialul clientului”.
  Chiar si pentru a avea acces acel raport de cercetare (denumit in propozitia anterioara “materialul clientului”) partea romaneasca (cei de la Uniune) a trebuit sa explice cate ceva relativ la populatia tinta efectiva si gradul in care cei aproximativ 1500 de respondenti pot sa fie relevanti sau nu (eu am incercat o prognoza asupra numarului final de participanti si am spus ca vor fi 1250 de respondenti – pana la urma s-a depasit 1500 insa si termenul de completare a fost prelungit cu o luna si jumatate). Nu stiu exact forma finala a explicatiilor furnizate de catre cei de la Uniune insa atunci (inceputul lui Septembrie 2007) am raspuns unei solicitari si am lucrat cateva ore rezultand un material argumentativ de doua pagini relativ la faptul ca populatia tinta din Romania era destul de probabil sa fie pe undeva la 10 mii de persoane (de fapt acesta a fost chiar numarul de parole solicitat de partea romana).

  Comment by klaher | January 11, 2010 | Reply

 3. Salut! Imi place blogul tau! Un blog de viata si spiritualitate!

  Comment by Onea | February 3, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: