Masa Tacerii

Coltul adventist

Corupţii noştri


Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Corupţiei a fost “sărbătorită” miercuri, 9 Decembrie. Aceasta “sarbatoare” a intrat in calendarul romanilor nu din proprie initiativa sau la solicitarea acestora, ci pentru ca face parte din seria manifestarilor Organizaţiei Naţiunilor Unite impotriva formelor de criminalitate.

Corupţia se manifesta atât in naţiunile cu exerciţiu democratic consolidat, cât şi in statele în curs de dezvoltare, ceea ce demonstreaza ca este un flagel ce afecteaza orice mediu in care activeaza oameni.

In România, au fost create instituţii specializate şi un cadru legislativ. Însă, desi statul se bucura ca sunt descoperite persoanele sau retelele care corup, ceea ce este considerat un succes poate fi interpretat in aceeasi masura ca un esec. Cu cat mai multe cazuri de coruptie descoperite, cu atat mai raspandit este fenomenul, si cu atat mai multe elemente exista in subteran. Fiecare cetăţean al unei societăţi democratice are dreptul de a fi servit de un corp administrativ onest şi integru. Suntem aproape sau departe de un astfel de ideal?

Un studiu realizat de Comisia Europeană (CE) si facut public de Ziua Internaţională împotriva Corupţiei relevă ca peste 90% dintre români consideră corupţia o problemă majoră în ţară, în timp ce aproape 80 apreciază că eforturile anticorupţie ale Guvernului nu sunt eficiente. La studiul realizat de Comisia Europeană, făcut în cele 27 de state membre, au participat 1.007 români, intervievaţi de reprezentanţii CE faţă în faţă. Cateva date:

5% au apreciat că, în România, corupţia nu este o problemă majoră.
2% refuzat să răspundă întrebării.
68% dintre români afirmă, totuşi, că în ultimul an, nimeni niciodată nu le-a cerut mită pentru un serviciu public.
Corupţia este percepută la nivelul administraţiilor locale şi la nivel regional şi naţional de 87-89% dintre cei intervievaţi.
Cei mai corupţi sunt poliţiştii (68%), urmaţi de cei din sistemul juridic (60%), şi de cei din sistemul sanitar şi din vămi (57%).
Politicienii iau mită şi abuzeaza de putere (53%)
Pe ultimul loc in topul coruptiei se află profesorii si cei care lucrează în sistemul de educaţie (30%).
72% dintre români consideră insa că pedepsele pentru corupţie sunt prea blânde.
48% apreciază că numărul cazurilor de corupţie rezolvate cu succes în justiţie este prea mic pentru a-i împiedica pe oameni să mai ia mită.
63% dintre respondenţi apreciază că fenomenul corupţiei este imposibil de evitat şi a existat dintotdeauna.

Nu am vazut date referitoare la perceptia romanilor cu privire la coruptia bisericii, atat in ce priveste angajatii, clerul, cat si la nivelul laicilor. Datele de mai sus vizeaza coruptia la nivel organizat, dar care ar fi perceptia la nivelul omului de rand? Cat de corupt sau coruptibil este laicul din biserica? Ar fi interesant de vazut daca datele despre hotie si coruptie la nivelul societatii se regasesc in biserica, si care ar fi diferentele (vezi si articolul precedent).

Advertisements

December 19, 2009 - Posted by | adventist, biserica, societate/cultura

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: