Masa Tacerii

Coltul adventist

Romanii: corupti si hoti


Defectele românilor: corupţia şi hoţia
Ana Zidărescu, evz.ro, Joi, 10 Decembrie 2009

Într-un studiu realizat în rândul adolescenţilor, percepţia tinerilor în rândul poporului român indică drept principale defecte corupţia şi hoţia. La polul opus, calitatea definitorie, în opinia elevilor de clasa a XII-a, este responsabilitatea, urmată de optimism.

Studiul, realizat în perioada 1-20 noiembrie, la nivel naţional, pe un eşantion de 1.290 de elevi în clase terminale de liceu (cu o marjă de eroare de + 2,9% la o probabilitate de 95%), indică principalele caracteristici pozitive şi negative ale românilor.

Scopul celor de la Cult Market Research a fost de a realiza portretul românilor, în viziunea adolescenţilor. Astfel, 20% dintre elevi au indicat corupţia şi hoţia ca defecte definitorii. Pe locurile trei şi patru se află calitatea slabă a politicienilor români (6%) şi lenevia (5%).

În ceea ce priveşte calităţile, în opinia a 10% dintre elevii de clasa a XII-a au indicat responsabilitatea, pe locul întâi, urmată de sociabilitate (9%), şi optimism (8%).

"Calităţile românilor pe care liceenii le-au indicat se încadrează în mare parte în stilul interpersonal: 20% dintre calităţile enumerate se referă la sociabilitate, toleranţă, ospitalitate, altruism. Ca stil expresiv, 17% dintre adolescenţi îi văd pe români optimisti, patrioţi, maturi, mândri. Calităţile românilor, după stilul de muncă, sunt – în viziunea liceenilor – responsabilitatea (10%), foarte puţini referindu-se la hărnicie sau la spiritul întreprinzător al românilor (doar 3% dintre participanŃii la studiu)" se mai prezintă în concluziile studiului.

Rezultatele finale indică şi diferenţe între sexe, referitor la modul în care sunt definite principalele calităţi şi defecte. Astfel, 12% dintre fete au ales responsabilitatea, drep calitate definitorie, în timp ce numai 6% dintre băieţi au indicat acest răspuns. În acelaşi timp, "aproape 8% dintre liceenii de sex masculin au indicat, ca şi calitate a românilor, frumuseţea, iar 2% dintre fete au indicat această caracteristică".

Corupţia a urcat pe primul loc în topul defectelor, după ce 21% dintre băieţi au indicat acest răspuns, în timp ce, doar 11% dintre fete au preferat această caracteristică. "Aceastea din urmă vorbesc, însă, într-o mai mare măsură despre hoţie decât băieţii atunci când se referă la principalul defect al românilor (9% fete şi 4% baieţii). La fel, fetele consideră într-o mai mare măsură decât băieţii că românii sunt lăudăroşi (6% vs 3%)", se mai precizează în studiul celoe de la Cult Market Research.

Advertisements

December 10, 2009 - Posted by | societate/cultura

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: