Masa Tacerii

Coltul adventist

Romani si romani


Romanii adventisti din diaspora au mentalitati diferite. Spre exemplu, cei din Spania sai Italia, care sunt aproape o majoritate in biserica adventista locala, isi cunosc forta si manifesta o mentalitate de majoritar dezavantajat sau nedreptatit. In rest, adventistii romani sunt minoritari si aceasta mentalitate se observa cel mai bine in Statele Unite ale Americii unde romanii incearca sa se organizeze, apeland la modelele minoritatilor mai numeroase decat ei si la modul acestora de a obtine drepturi.

Ceea ce este important de tinut minte este faptul ca emigrantii isi vor pastra identitatea culturala romaneasca timp de cateva generatii. Prima generatie este cea mai dezavantajata, in ce priveste integrarea, si se observa ca adaptarea la noua cultura depinde in buna masura de varsta. Urmatoarea generatie doreste integrarea dar nu se poate desprinde total de cultura parintilor. Avantaj au cei care s-au nascut in tara de adoptie. Reactia celei de-a treia generatii este surprinzatoare pentru ca, desi ei ar fi cei care sa fie legati cel mai putin de originile bunicilor lor, se intereseaza si isi cauta originile si incearca sa reintroduca elementele culturii originale atat in arborele genealogic cat si in arta culinara sau imbracaminte. Daca a doua generatie de multe ori se rusineaza de originile lor sau ale parintilor, pe care incearca sa le mascheze, a trei generatie este chiar mandra de provenienta etnica a bunicilor. Procesul acesta a fost observat la aproape toate grupele de emigranti. Exista si exceptii, dar acestea sunt in general nesemnificative.

Diferenta de mentalitate se rasfrange si asupra grupei sau bisericii si a modului in care se desfasoara inchinarea. Prima generatie tine “cu dintii” de ceea ce stie si de modul cum a fost practicat adventismul in Romania. Orice abatere de la “traditie” reprezinta un pacat si trebuie imediat sanctionat. Pentru acestia identitatea etnica se exprima prin forme, iar daca formele sunt alterate sau abandonate identitatea etnica dispare. A doua generatie continua sa mearga cu parintii la biserica sau grupa romana pana la varsta cand devin independenti, participand la “programele copiilor” de multe ori fara sa inteleaga ce recita si cu o pronuntie stalcita. Ei vorbesc limba tarii de adoptie in majoritatea timpului si vor sa fie acceptati de societate, nu priviti ca “straini.” In momentul in care devin independenti de parinti, marea majoritate se orienteaza catre alte biserici. A treia generatie este cea care produce surprize placute participand cu bunicii la inchinare si manifestand interes pentru forme noi-vechi cu care nu sunt obisnuiti. Ei nu vor prelua intreg pachetul de forme ci vor combina ceea ce poate fi integrat din ambele culturi. Vor aprecia experientele religioase ale bunicilor si eventual istoria eroica a trairii credintei pe care le vor privi cu respect si intr-o oarecare masura si le vor dori.

A patra generatie nu este inca suficient de numeroasa intre romani pentru a putea trage concluzii. In alte culturi si societati, a patra generatie este absobita aproape total. Integrarea s-a produs atat in ce priveste societatea, cat si limba si traditiile. Viata religioasa nu se deosebeste cu nimic si nu se simte nevoia unei biserici etnice. Acesta este de multe ori visul administratorilor bisericii din tara de adoptie. Pentru ei bisericile etnice au un gust dulce-amar: o energie care se manifesta uneori printr-un spirit misionar, dar de cele mai multe ori negativ, prin criticarea bisericii din tara de adoptie. Se bucura atunci cand emigrantii contribuie la revigorarea bisercii, dar isi pun mana in cap cand trebuie sa rezolve conflictele interne din bisericile etnice. Iar romanii nu fac exceptie.

December 3, 2009 - Posted by | adventist, biserica, diaspora, inchinare, individualism, misiune

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: