Masa Tacerii

Coltul adventist

Romanii in diaspora


Imi aduc aminte de o discutie cu o biserica romana din diaspora spaniola (si nu este unica). Imi spuneau cu naduf cat de persecutati erau de Uniunea Spaniola si de celelalte biserici spaniole locale. Nu li se aproba un pastor, desi numeric erau mult mai multi decat spaniolii, si erau tinuti la nivel de grupa sau companie. Programul bisericii era facut de spanioli, si chiar in acea dupa amiaza li se “impusese” un program despre familie si despre emanciparea femeii. Revolta ajunsese la cote inalte, iar dupa plecarea spaniolilor s-au simtit in sfarsit in largul lor sa cante in limba romana, sa predice si sa se roage pe limba lor.

Biserica isi facuse din existenta ei scop in sine. Se luptau pentru “supravietuire” si toate energiile erau canalizate in aceasta directie. Biserica romana devenise “cetatea de scapare” care le oferea sansa pastrarii identitatii romanesti. Pentru orice problema erau de vina spaniolii. Orice nereusita li se datora acestora. Li se spunea de fiecare data ca trebuie sa se integreze in societatea spaniola si ca nativii inteleg mai bine cultura locala si stiu mai bine ce trebuie facut. Si asta ii facea sa vada negru in fata ochilor. Se considerau jigniti, umiliti, injositi. Cu ce le erau superiori spaniolii, intrucat le gaseau atatea lacune si peste toate o lipsa crasa de civilizatie? Romanii incepusera evanghelizarea prin literatura iar rezultatele erau impresionante. Spaniolii ii descurajasera in permanenta ca acest mod evanghelistic nu mai dadea de mult rezultate in Spania, motiv pentru care disparuse orice initiativa prin intermediul literaturii. Romanii au organizat evanghelizari publice, din nou descurajate de spanioli sau privite cu reticenta deoarece societatea spaniola nu raspunde la astfel de initiative. Rezultatele au depasit insa orice asteptari.

Am incercat sa ii ajut sa vada lucrurile si din alta perspectiva. Cati romani din afara bisericii au invitat la serviciile de inchinare? Dar spanioli? Si, daca vor ca predica, imnul si rugaciunea sa fie rostite in limba romana, au asigurat un serviciu de traducere in asa fel incat spaniolii sa poata participa? Ce ar fi daca orientarea bisericii si a misiunii lor ar fi catre spaniolii in mijlocul carora traiesc? Nu cumva bisericile locale si Uniunea Spaniola si-ar schimba atitudinea? Daca vor da dovada de disponibilitate pentru slujire, nu va atrage aceasta atitudine mai mult decat izolarea etnica? Spiritele au inceput sa se destinda, dar tensiunea inca domina. Nu este usor sa convingi pe cineva, cu atat mai mult un grup, ca superioritatea etnica sau rasiala duce la conflicte. Onoarea si mandria lor au fost ranite, si cer compensare.

Recent Presedintele Diviziunii Euro-Africa, Bruno Vertallier, recunostea ca singurele tari unde exista crestere semnificativa de membri sunt Spania si Italia, si ca in aceste tari mai mult de jumatate din membri sunt imigranti romani. A uitat sa spuna ca romanii sunt, totusi, cei ce aduc un suflu evanghelistic si viata in bisericile din cele doua tari, si ca dezvoltarea numerica li se datoreaza in mare masura acestora. Probabil ca un echilibru intre cele doua pozitii ar fi de dorit. Flexibilitatea demonstrata de ambele parti va duce la o atmosfera mult mai productiva si la rezultate decisiv superioare. In fond, romanii nu se afla doar pentru motive economice in diaspora. Asa cum nici evreii nu au fost dusi in exil doar pentru aroganta etnica. Dumnezeu are un plan de a utiliza diversitatea in scopul unitatii.

Advertisements

November 28, 2009 - Posted by | adventist, biserica, Dialog, diaspora, imnuri, inchinare, individualism, misiune

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: