Masa Tacerii

Coltul adventist

Nu esti Ortodox, nu esti Român!


Candidaţii la alegerile prezidenţiale din România “dau dovadă de o religiozitate ostentativă în această ţară majoritar ortodoxă, unde zeci de ani, în timpul regimului comunism, afişarea credinţei în Dumnezeu nu era privită cu ochi buni,” comentează AFP.

Tocmai citeam ca social-democratul Mircea Geoană, se închină în mod vizibil intr-o biserica din Pitesti înainte de a intra pe scenă la mitingul electoral; alteori asculta slujba cu o expresie gravă şi cere binecuvântarea prelaţilor. Bineinteles, totul în faţa camerelor de luat vederi. Crin Antonescu declara la randul sau ca primul lucru pe care il va face cand va ajunge presedintele Romaniei va fi sa se puna sub patrafirul Patriarhului.

“Oamenii politici folosesc această (strategie) pentru a câştiga capital de imagine în această ţară unde Biserica se bucură de mult respect”, explică pentru AFP sociologul Mircea Chivu.

Nu ne mira nimic, pentru ca ar fi chiar anormal ca intr-o tara cu 87 la sută din români declarati ortodocşi să îşi afirme ateismul sau apartenenta la o alta confesiune religioasa crestina, ca sa nu mai spun de o alta religie. Asta dacă vor să câştige voturi, bineinteles.

Traditia e lunga, reteta fiind folosita in alegerile prezidenţiale din 1996, cand Emil Constantinescu l-a întrebat pe Ion Iliescu, dacă are credinţă în Dumnezeu. Iliescu a încercat să ocolească răspunsul, dar asta l-a costat suficiente voturi incat sa piarda cursa electorala, mulţi indecişi hotarand să voteze pentru Constantinescu.

Sarbatorile religioase, inaugurarea de biserici, la inscaunarea prelaţilor, sunt toate exploatate de oamenii politici în căutare de popularitate. Chiar cu riscul de a-şi atrage furia credincioşilor, nemulţumiţi să vadă liderii politici trecând în faţa lor fără să stea la coadă pentru a intra în biserici.

Din nefericire, Biserica Ortodoxă nici macar nu se jeneaza ci îşi afişează “neutralitatea politică” spunand că nu poate împiedica niciun credincios să participe la slujbă. Iar candidatii sunt ortodocsi credinciosi, pentru ca altfel nu sunt romani, nu-i asa? Analiştii denunţă “confuzia” între stat şi Biserica Ortodoxă, întreţinută “în special de oamenii poitici”, în pofida statutului laic al ţării. “În momentul în care preşedintele României, deci al tuturor românilor, îi sărută mâna patriarhului ortodox, el pune statul într-o situaţie de subordonare faţă de Biserică”, susţine politologul Cristian Pârvulescu, referindu-se la momentul depunerii jurământului de către Băsescu.

O decizie a Sfântului Sinod chiar ii autorizează pe preoţi să candideze la posturi de consilieri judeţeni, sub pretextul că “nu este vorba despre a face politica partidelor, ci pe cea a comunităţilor”.

Nici Curtea Suprema nu se lasa mai prejos. În 2006, o plângerea legată de prezenta icoanelor in şcoli a generat o dezbatere fără precedent în România. După mai multe decizii juridice contradictorii, Curtea Supremă a decis în favoarea menţinerii simbolurilor religioase.

QED

Advertisements

November 19, 2009 - Posted by | biserica, electoral, inchinare, politica

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: