Masa Tacerii

Coltul adventist

Vocea profetica a bisericii


handpointing-thumbNe-am obisnuit sa vorbim despre profetie, si nu stiu daca exista specialisti in profetia biblica mai buni ca adventistii. Insa modelul profetic abordat este departe de cel biblic. In marea lor majoritate, profetii biblici se ocupau in primul rand de nivelul moralitatii poporului sau al societatii in care traiau. Predictiile temporale reprezentau un minim cantitativ si calitativ. Daca citim cu atentie cartea Apocalipsei vom constata ca profetiile despre viitor ocupa un loc important dar nu major. Importanta era calitatea elementului uman implicat in actiunile ce urmau sa se desfasoare. Bisericilor din primele capitole ale Apocalipsei li se recomanda fie sa pastreze ceea ce au (nivelul moral atins) fie sa se corecteze pana nu este prea tarziu.

Nu este suficient ca biserica sa se considere o voce profetica pentru ca are cunostinte solide de interpretare a profetiilor, sau sa voteze declaratii in legatura cu diversele tare sociale in functie de imprejurari. Nu este suficient ca biserica sa incurajeze pacea si sa promoveze buna intelegere. Biserica are, prin mandatul incredintat, obligatia de a protesta public si sustinut fata de gravele incalcari morale mai ales la nivel inalt. De cand nu ati mai vazut biserica in ansamblul ei opunandu-se derapajelor politice si sociale? Cand a fost ultima ocazie in care biserica a fost oripilata si realmente manioasa pentru ca “schimbatorii de bani” si “targovetii” au ocupat piata publica si au rasturnat scara valorilor morale? Cand s-a manifestat ultima data menirea profetica a bisericii si cand a fost auzit glasul ei “strigand pe ulite”?

Biserica are obligatia de a transmite un mesaj clar, fara ambiguitate, in ce priveste moralitatea in societatea moderna. Traversam crize politice si economice, perioade electorale in care minciuna este ridicata la rang de virtute, prostitutia politica este considerata normalitate, cinismul este la el acasa pe toate canalele media, interesul personal a luat de mult locul celui public in cercurile politice si administrative, rusinea este ne-rusinata si necunoscuta, incompetenta este promovata in cele mai selecte pozitii, iar tupeul si nesimtirea sunt intalnite la tot pasul pe strada. Grobianismul este intalnit chiar printre membri bisericii, alaturi de o lipsa crasa de educatie si de un minim de civilizatie.

Unde este vocea profetica a bisericii cand candidati politici viziteaza institutiile bisericii cu scopul nevoalat de a atrage voturile credinciosilor, in timp ce biserica evita intrebarile incomode cu gandul la viitoarele beneficii in cazul in care candidatul va fi ales? Sa-mi fie cu iertare, dar exact acest sentiment l-am avut vizionand clipurile video de la UEO si citind comentariile postate. Sper ca biserica adventista nu numai sa isi respecte sfatul dat in campaniile electorale trecute, acela de a nu permite candidatilor in campanie sa vorbeasca in biserici, ci sa si protesteze public fata de aroganta, limbajul suburban, miniciunile si derapajele morale ale acestora. Doar asa isi va impini biserica misiunea profetica pentru timpul actual si isi va face auzita vocea profetica de ghid moral in societate.

Advertisements

November 12, 2009 - Posted by | adventist, biserica, electoral, politica

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: