Masa Tacerii

Coltul adventist

Activism sau izolationism?


church-v-google5V-ati intrebat, probabil, ce legatura au articolele precedente (despre vizita candidatilor la UEO) cu realitatea adventista. Intrebarea este justificata. Voi porni de la comentariul intern citat in P.S. Cat de mult merita sa ne asociem imaginea cu aceea a unor candidati reprezentand partide politice in campania electorala, si, pe de alta parte, care trebuie sa fie relatia intre biserica si societate in general?

Cat de mult ar trebui sa se implice biserica in societate, sub aspect social si politic? Constat ca biserica s-a polarizat intre cei care considera ca trebuie sa ne implicam doar atat cat este necesar pentru apararea intereselor institutionale, in rest fiind dezinteresati (izolationistii), si cei care vor ca vocea bisericii sa se faca auzita in societate pe subiectele importante din domeniul moralitatii publice (activistii). O statistica din 2002 indica faptul ca mai putin de o treime din membrii bisericii se implica in activitatile zonei sau societatii in care traiesc. Dar si acesti activisti se impart la randul lor intre cei care sunt preocupati de potentialitatea aparitiei legilor duminicale, aparitia pasapoartelor electronice, sau implicarea statului in religie (traditionalistii) si cei care considera ca biserica ar trebui sa se pronunte in domenii de interes mai larg precum avortul sau propunerea legalizarii prostitutiei sau a casatoriilor monosexuale (conservativii). Bineinteles ca nu lipsesc nici cei care sustin miscarile pentru eliminarea discriminarii, a egalitatii sociale, economice, a pacii mondiale, eliminarea saraciei, sau protectia mediului.

Institutionalizarea a contribuit la imunizarea noastra in anumite domenii. Suntem mult mai sensibili la incalcarea drepturilor si libertatilor de constiinta decat fata de uciderea in masa pe motive de apartenenta religioasa. Vorbim cu infocare despre egalitatea tuturor oamenilor in fata lui Dumnezeu dar nu reactionam atunci cand tiganii sau romii sunt tratati cu dispret sau injositi in biserica sau in societate. Propovaduim aceeasi egalitate indiferent de gen, dar tratam cu inferioritate fetele si femeile desi ele reprezinta mai mult de jumatate din membrii bisericii. Interesant este faptul ca biserica adventista a fost in avangarda miscarilor sociale de la aparitia ei si pana aproximativ in anul 1920, sustinand lupta impotriva sclaviei, incurajand imbracamintea sanatoasa, miscarea de temperanta, miscarea de emancipare a femeilor, miscarea de necombatanta, si bineinteles libertatea religioasa si de constiinta.

Insa activismul si izolationismul se reflecta dureros si pe alt plan: (ne)implicarea politica. Ce fel de educatie a oferit biserica si ce set de valori si principii a promovat incat regimul apartheid din Africa de Sud avea un sustinator de nadejde in biserica adventista? Cum a fost posibil ca in Rwanda pastori adventisti, impreuna cu prezbiteri si membri, sa-i incurajeze pe adventistii de etnie Tutsi sa se adaposteasca in biserici doar pentru a chema gherilele Interahamwe ca sa-i ucida? Ce marturie poate da astazi biserica in teritoriile marcate de genocid? Iar cand pastori adventisti sunt adusi in fata tribunalelor pentru crime impotriva umanitatii, care este pozitia bisericii? Precum strutul cu capul in nisip? Puteau fi situatiile acestea evitate, si cum? Recentele conflicte politice din Kenya (August 2009) au adus la suprafata exact aceeasi situatie: fie implicare in conflicte, fie indiferenta. Este apartenenta sau orientarea politica mai puternica decat transformarea religioasa? In caz de conflict, care va fi mai puternica si va determina raspunsul persoanei in momentul deciziei? (va urma)

Advertisements

November 8, 2009 - Posted by | adventist, biserica, Dialog, istorie, opinii

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: