Masa Tacerii

Coltul adventist

De retinut! [sau politic(hi)a si biserica in campanie]


UEO antonescuMirceaGeoanaEste campanie electorala in Romania. Din nou. Parca nu se termina bine una si incepe alta. Declaratii din ce in ce mai belicoase, raspunsuri pe(ste) masura. Cel putin un candidat invoca rolul bisericii in promisiunile pe care le face cu gandul ca va ajunge presedinte. Altii doar cu jumatate de gura. Nu este o surpriza invocarea bisericii intrucat peste 80% din populatie se declara increzatoare in biserica. La moaste si paramoaste se inghesuie cu zecile de mii pe zi, se imbrancesc pentru agheasma facatoare de minuni, este clar pentru orice politician ca naivitatea religioasa trebuie speculata electoral.

Ce ma surprinde este prezenta candidatilor in cadrul institutiilor de invatamant religios. Daca in alt context cadidatii isi pot permite sa spuna cate in luna si in stele, mediul religios impune anumite limitari. Citeam zilele trecute despre vizita candidatului Mircea Geoana la Universitatea Emanuel din Oradea, calcand pe urmele contracandidatului Crin Antonescu. Dar sa o luam metodic, cronologic. Crin Antonescu a fost intrebat ce ar face in prima zi dupa castigarea presedentiei. A raspuns ca in primul rand i-ar multumi lui Dumnezeu desi nu crede ca Dumnezeu se implica in alegeri. Omul este onest, dovedeste ca pentru el intre Dumnezeu si alegeri nu exista legatura. Asa se explica limbajul, deciziile, atacurile sub centura. Poti face orice in campanie, important este sa castigi indiferent de etica folosita. Cu alte cuvinte, un fel de conceptie deista, in care Dumnezeu nu este interesat de ceea ce se intampla cu noi. De retinut. Apoi admite ca va avea nevoie de reculegere pentru ca este un imprastiat din fire. Din nou de retinut. Iar in cele din urma isi nuanteaza pozitia, si pe langa Patriarhul ortodox roman ar invita si sefii celorlalte culte pentru consultare si pentru a gasi drumul pentru “mai binele romanilor.” Frumos spus. Dar ma intreb ce motiv as avea sa votez un astfel de candidat care inca nu stie incotro va duce tara, natiunea? Concluzia: lipsa de viziune. De retinut, daca mai este cazul.

Contracandidatul Mircea Geoana s-a adresat celor prezenti de la nivelul lor, refuzand amvonul. Le-a reamintit neoprotestantilor prezenti de perioada cat a fost ambasador in Statele Unite ale Americii, mizand pe cartea sensibilitatii si a legaturilor stranse pe care acestia le au cu Lumea Noua. Apoi a demonstrat abilitate citand un text din Scriptura, dar aplicandu-l ca nuca in perete, de fapt asa cum ii cadea bine. Ce mai conta contextul. Scuzabil. De retinut. Le-a mai povestit cum a participat la micul dejun de rugaciune promovat de presedintele Statelor Unite ale Americii, si le-a spus ca ar fi infiintat un grup de rugaciune al ambasadorilor (unde?). Fara sa punem la indoiala cele spuse, asteptam dovezi. Pana atunci, ne rezervam dreptul de a fi sceptici, de a considera aceasta strategie pur electorala. De retinut, din nou. A vorbit apoi de crize (umane, a elitelor, profesionale, academice, spirituale, morale), de lipsa unui ideal national, precum si de lipsa valorilor autentice in societatea romaneasca. Dar fara solutii. Bineinteles, de retinut. A punctat ca trebuie sa ne recastigam increderea unii in altii, dar momentan candidatul Geoana este preocupat sa-l discrediteze pe actualul presedinte. Am retinut. Asteapta ca biserica sa se ofere voluntar sa coopereze cu statul. Din nou am retinut. A incheiat prin a mentiona ca ii va invita in calitate de presedinte pe toti fostii presedinti si primi-ministri pentru a se folosi de experienta si viziunea lor. Desi sunt sceptic, ma straduiesc sa retin.

P.S. Ar invita UEO si alti candidati, precum Gigi Becali sau Corneliu Vadim Tudor, pentru a-si demonstra echidistanta politica? Dar pe ceilalti candidati care nu au sanse teoretice sau practice sa castige cursa prezidentiala? Si-ar “pierde” timpul cu ei? Este interesant un comentariu intern: “Intrepatrunderea bisericii cu lumea politica a fost si va ramane de rau augur pentru societate in general, nu doar pentru ekklesia, exemplele recente venind sa confirme aceasta temere. Un minim de prudenta ar duce la evitarea unei asocieri nesanatoase cu vreun candidat sau altul.” Fara sa mai amintim ca discursurile candidatilor au avut loc pe fondul unui serviciu de inchinare care sensibilizase inimile si mintile celor prezenti. Iar candidatul Geoana nu se retine de la o scurta conferinta de presa la coltul autocarului pentru a mai arunca o anatema si un blestem catre vesnicul sau rival de la Cotroceni. Si asta in usa capelei Universitatii. Mai e ceva de retinut?

Advertisements

November 6, 2009 - Posted by | biserica, electoral, inchinare, politica

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: