Masa Tacerii

Coltul adventist

E-scatologie


eschatology-kidsAs putea sa las titlul ca atare pentru ca spune totul despre modul cum este inteleasa doctrina despre lucrurile finale in biserica adventista. Scatoalcele pe aceasta tema zboara din si in toate partile. Ne place sa credem ca avem o doctrina clara. Dar fiecare o avem pe a noastra si interpretam textul biblic dupa nevoia de sustinere a propriei pozitii.

Discutam deunazi cu prietenul meu Ovidiu Radulescu despre un clip video in care Lordul Monckton avertizeaza audienta din cadrul Univeristatii Minnesota sa se ridice impotriva deciziei presedintelui Obama pana nu este prea tarziu si pana nu isi pune semnatura pe documentul care va incredinta deciziile politice si economice americane in mana unui organism suprastatal, etc., etc. Clipuri de acest gen abunda pe internet, vodpod si Youtube.

De ce sunt adventistii atat de atrasi spre senzational si atat de creduli in orice “profet” care anunta fie un guvern mondial, o noua ordine globala, sau unirea protestantilor cu catolicii? Si chiar daca evenimentele acestea ar fi reale si s-ar intampla, care este miza? Sigur, doctrina adventista este elaborata, dar cand vine vorba de ceea ce credem individual lucrurile stau cu totul altfel. Dam dovada de un simplism dus la extrem, o naivitate surprinzatoare.

Nu ma mira de ce un David Gates (puteti sa inlocuiti numele cu oricare dintre “omologii” lui) atrage mase de oameni pe care ii vrajeste cu acelasi gen de ‘scatologie alimentata de o lege duminicala semnata in secret la Casa Alba, sau cu anunturi de genul “pana la revenirea lui Isus mai sunt doar luni”. Sigur ca sunt luni, dar uite ca lunile s-au transformat in ani, si profetia nu s-a implinit. Sau trebuie sa credem (post event) ca domnia sa calculeaza totul in “luni”? Poate doar pentru a nu-si pierde credibilitatea in fata fanilor.

Mai trist este insa ca impreuna cu anuntul revenirii de “luni” suntem incurajati sa ne vindem tot ce avem si sa ii trimitem lui banii pentru “marea lucrare” si revarsarea Duhului Sfant. Ca si asa nu mai avem ce face cu ei. Am intalnit situatia unor persoane care au urmat apelurile “miscatoare”, au vandut, au trimis, si au ramas. Pe drumuri. Zilele trecute au plecat spre Romania pentru ca aici nu s-au mai putut reintegra. Cu speranta ca acolo parintii, rudele, cineva ii va ajuta sa spuravietuiasca. Adica aceia care nu au urmat “chemarea” la “ucenicie”.

Ce fel de escatologie propovaduim?

P.S. Senz-ational a ajuns sa se traduca azi cu R-ational.

Advertisements

October 22, 2009 - Posted by | Uncategorized

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: