Masa Tacerii

Coltul adventist

Despre morti, numai de bine


art-luminaCum am putea vorbi despre istorie cand nu ne cunoastem istoria? Si cum am putea avea pretentia ca am invatat lectiile trecutului cand trecutul ramane la fel de invaluit in mister, daca nu chiar mai incetosat decat pana acum? Ce am invatat? Sa tacem?

Nu (mai) este un secret ca ne e frica de fantomele trecutului, dar totusi preferam fantomele in schimbul realitatii dureroase. Cu fantomele te poti juca, oricum nu sunt reale. Le poti atribui tot felul de caracteristici intr-un spectru divers. Pot fi colaboratori, dar pot fi si persoane nevinovate. Pot fi informatori, dar pot fi si persoane despre care s-au dat note informative. Si pot fi persoane care au fost si una si alta. Ce mai conteaza, atunci cand trecutul este trecut sub tacere?

Au existat momente triste in istoria bisericii adventiste din Romania. Au existat decapitari capitale [sic!] despre care putini au curajul sa vorbeasca. De ce? Episodul Nailescu-Vacareanu, sau procesul intentat intregii conduceri adventiste din acea vreme este un motiv de rusine? Sau demiterea presedintelui Pavel Crisan, un alt episod tulbure, nu merita clarificat? Se asteapta disparitia tuturor martorilor oculari pentru a exista scuza ca mortii nu vorbesc, sau ca despre morti numai de bine?

Am primit nenumarate mesaje, indeosebi din partea tinerilor, in care imi spun direct ca si-au pierdut increderea in liderii bisericii din cauza ca au auzit ca “pe vremuri” acestia au facut pact cu diavolul. Dar totul se bazeaza pe zvonuri. De ce ne este frica de realitate? Au mai fost informatii scurse “pe surse” despre unul sau altul din pastorii [azi] pensionari. Unora nu li s-a mai permis sa predice in biserici. Altii s-au trezit ca au dosare doar cand parti din acestea au vazut lumina zilei online. Si lupta sa-si demonstreze nevinovatia. In hatisul acestor hartii nu se face lumina cu declaratii de necolaborare semnate sub presiunea desfacerii contractului de munca. Pentru a aprecia onestitatea semnaturii este nevoie de intelegerea contextului si a realitatii. Are cineva curajul sa o faca?

P.S. Inteleg ca Uniunea a trimis prima cerere de deconspirare, la solicitarea unui pastor. Asteptam raspunsul.

Advertisements

October 21, 2009 - Posted by | adventist, Dialog, dosare, istorie

2 Comments »

  1. In legatura cu istoria recenta a BAZS si episoade precum cele mentionate, cred ca nu vorbesc prostii daca spun ca interesul ar fi mare (ma gandeam la o carte documentata dupa munca in arhive si interviuri cu participantii la evenimente – atatia cati mai sunt). Dar acesta este subiect de cercetare pentru o eventuala teza de doctorat de exemplu (pentru ca pentru master sau licenta e prea vast).

    Comment by klaher | October 21, 2009 | Reply

    • Incercari au existat, dar au ramas la nivel individual, fara implicarea bisericii. Pastorul Gheorghe Modoran a scris o teza de doctorat pe acest subiect, insa nu s-a restrans la biserica adventista ci a abordat toate cultele neoprotestante. Rezultatul a fost o trecere generala prin subiect, pentru ca in cateva sute de pagini nu poti cuprinde nici macar o parte din istoria bisericii adventiste. Pastorul Petre Danci incepuse o documentare pentru o lucrare de doctorat, cu interviuri inregidtrate, dar nu am auzit sa se fi finalizat. Pastorul Iosif Suciu incerca o abordare pe zona Transilvaneana, dar nici de acolo nu am auzit inca nimic. A aparut recent disertatia lui Ghiocel Fitzai, post mortem, dar abordarea lui a fost mai degraba de a demonstra originile romanesti ale Sabatarianismului, si mai putin istoria bisericii in perioada comunista. Si mai sunt “istoriile” scrise de pastorul Popa Dumitru care incepe mereu de la inceputuri dar nu stiu cum se face ca nu ajunge si la perioada de trista amintire 🙂

      Comment by admin | October 21, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: